http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Vulcanul Ciomatu suspectat de reactivare. Muntii Harghitei si povestea lacului Sfanta Ana

Carpatii Orientali Muntii Harghitei
Grupele muntoase ale Carpatilor Orientali (click pe harta pentru o imagine marita)

Grupele muntoase ale Carpatilor Orientali (click pe harta pentru o imagine marita)

Masivul Ciomatu – Puturosu este un vulcan stins și face parte structural şi poziţional din grupa Munţilor Harghitei. Munții Harghitei, din punct de vedere al orogenezei, reprezintă cea mai recentă structură a lanțului Carpaţilor Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Ciomatu Mare, care are o înălţime de 1.301 metri.

Citeste si: Muntii Rodnei, cei mai inalti munti ai Orientalilor. Trasee

Muntele Ciomatul are două conuri vulcanice gemene, Ciomatul și Mohoșul, dintre care primul are craterul închis, ceea ce a permis formarea lacului Sfânta Ana, iar celalalt are craterul deschis.

Muntii Harghitei păstreaza cel mai bine aparteneța vulcanică. Conform unor studii de dată recentă o echipă de vulcanologi de la Academia de Ştiinţe din Ungaria şi de la Universitatea Eötvös Lorand din Budapesta (ELTE), susține că masivul vulcanic Ciomatu din Munţii Harghitei are chiar și un oarecare potențial de reactivare. Cert este că în zona Lacului Sfânta Ana, din masivul Ciomatu este evidentă activitatea post -vulcanică, care este influențată direct și imediat de orice schimbare a presiunii atmosferice. Astfel când presiunea atmosferică scade, gazele, precum dioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile fiind percepute datorită mirosului înțepător și iritant, iar în condiții de presiune atmosferică ridicată acestea sunt blocate în subteran.

Citeste si: Trandafirul Rodnei – bulbuci de munte

Studiile au arătat că vulcanul din masivul Ciomatul este stins de peste 30.000 de ani, ultima erupție având loc în urmă cu circa 32.000 de ani. Opiniile sunt împărțite și un verdict clar lipsește. Există specialiști care susțin că această ultimă erupție a vulcanului Ciomatu a avut loc cu 10.500 de ani în urmă (Morya – 1996) sau chiar mult mai recent cu numai  9.800 de ani în urmă (Magyari – 2006). Cert este că specialiștii nu au putut să stabilească vârsta lacului Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România și din Europa de Est, lac format chiar în vechiul crater al vulcanului.

lacul_sf_ana005

Lacul Sfanta Ana – in craterul vulcanului stins Ciomatu

Studiile palinologice, având ca obiect studiul polenului și al sporilor, au stabilit fără pretenția unor date foarte exacte că formarea lacului Sfânta Ana a început în urma cu circa 9.800 – 8.800 ani, probabil la circa 1000 de ani după o ultimă erupție, printr-o turbărie  favorizată de relieful în formă de pâlnie și clima umedă. A urmat o perioadă de acumulare continuă de apă pluvială și de creștere a nivelului apei până la valoarea maxima de 12 metri, cu circa 2.700 – 700 de ani în urmă, moment de la care nivelul lacului s-a stabilizat la actuala adâncime cu variații minime de ordinul a cel mult un centimetru, în funcție de cantitatea de precipitații și temperaturile medii anuale. Toate acestea au contribui ca lacul Sfânta Ana să fie nu doar lipsit de orice formă de viață, dar să fie și să rămână extrem de sărac în minerale.

Citeste si: Traseul Bixad – Lacul Sfanta Ana

Masivul Ciomatu

Masivul Ciomatu

Lacul Sfânta Ana se afla la o altitudine de 946 metri. și are o formă aproape circulară, lungimea de 620 metri și o lățime maxima de 460 metri. Suprafața luciului de apă este de 19 hectare, iar adâncimea maximă este de puțin peste șapte metri, doar în mijlocul lacului, în timp ce la mai, de jur-împrejurul lacului acesta crește lin de la câțiva centimetri până la doi metri. Singura sursă de apă a lacului esta apa de ploaie și apa provenită din topirea zăpezilor, neavând nici un fel de izvoare, nici în subteran, nici în jur pe versanții muntelui. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0, 0029 ml minerale. În apa nu există oxigen, motiv pentru care nu trăiește nici o vietate. Oxigenul din apă este distrus de emanațiile mofetice care apare continuu pefundul lacul din greterul vulcanului stins și prin peretii craterului.

În concluzie, masivul Ciomatu este un vulcan, se pare cândva foarte activ, stins în urmă cu mai multe zeci de mii de ani. Probabilitatea reactivării lui este minimă, dar rămâne posibilă, deși riscul ca aceasta să s eproducă peste noapte este practic zero. Oricum specialiștii vulcanologi susțin că nici un vulcan stins de pe Terra nu este unul definitiv redus la tăcere, orcare din vulcanii stinși putându-se reactiva.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii