http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trandafirul Rodnei – bulbuci de munte

Trebuie sa stii!

Flora spontană din zona de munte abundă de soiuri excepționale, unele dintre ele pe cale de dispariție. Printre ele și trandafirul Rodnei, bujorul galben sau bulbucii de munte.

muntii rodnei 1
Bulbucul de munte este o plantă perena cu flori din familia Ranunculaceae, numele oficial fiind Trollius europaeus. Plantă este deosebită că aspect, eleganță și din ce în ce mai rar întâlnită. Este una din speciile protejate în parcul Național al Rodnei, fiind prezentă mai ales în Carpații Orientali în partea de nord a acestora pe culmile sudice ale versanților. Bulbucii de munte sunt protejați de lege si au fost declarați floarea anului în 1995. Bulbucii se găsesc foarte rar și în Carpații Meridionali și Apuseni, aproape de zonele de pădure alpină, în pășuni, poieni și în locuri umede și însorite.

Citeste si: Floarea-de-colţ, monument al naturii din 1933

Bulbucii de munte au o tulpină lungă, de 10 – 60 centimetri. În vârful tulpinii este o singură floare mare că o măciulie, cu diametru de trei-patru centimetri. Floarea este formată din 10 sepale înghesuite, rotunde. Florile sunt galben-verziu sau galben-auriu și au în exterior vinișoare verzi. Înflorește în iunie-iulie. Frunzele au culoarea verde întunecat, adânc spintecate în 3-5 părți, cu segmente trifide, dințate pe margini. Frunzele de la bază tulpinii au codițele mai lungi.

bulbuci de munte
Bulbucii au un parfum incredibil, puternic, iar aspectul ei deosebit, au adus-o în pragul extincției, fiind trecută pe lista roșie a plantelor pe cale de dispariție ca urmare a arealului foarte restrâns în care crește, al pășunatul intensiv și al culesul nechibzuit. Bulbucii înfloresc în perioada în care traficul turiștilor este maxim …

Citeste si: Bujorul de munte, minunea care înflorește în iunie

Plantă este compusă dintr-un rizom care are rol de stocare de elemente nutritive și la suprafața apărând mugurii prin care se înmulțește. Deasupra rizomului se află o rozetă de frunze amintind prin formă lor de Geranium, de formă unei mâini, pe partea superioară fiind verde închis, pe partea inferioară verde deschis.

Insectele zburătoare din genul Chiastochaeta își depun ouăle în ovarul florii, iar unele larve devin hrană semințelor în creștere, iar larvele la rândul lor se hrănesc din semințe. Semințele sunt împrăștiate de vânt, răsărirea florii fiind dependentă de temperaturi negative.

Bulbucul de munte apare pănă la altitudini de 3000 de metri și este otrăvitor.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii