http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Harta Muntilor Lotrului. In umbra Fagarasilor

Carpatii Meridionali HĂRȚI Munții Șureanu-Parâng-Lotrului

Munții Lotrului sunt parte a Carpaților Meridionali, una din cele 24 de sub-grupe montane distincte morfologic, geofizic și geografic ale acestora, Munţii Lotrului fac parte din grupa centrală a Meridionalilor fiind orientați de la E-V și acoperă o suprafaţă de circa 1120 kilometri pătrați. Se învecinează cu Munţii Cindrel (la nord), Munţii Căpăţinii şi Latoriţei (la sud), Munţii Făgăraş (la est) şi Munţii Şureanu (la vest), faţă de care limitele sunt clare, fiind formate de văi, depresiuni, bazinete depresionare şi şei adânci. (click pe hărți pentru imaginea marită)

Transsilvanische_Alpen_Gliederung_Skizze

Limita estică, între Boiţa şi gura Lotrului, este formată de valea transversală a Oltului, peste care, de la Câineni spre sud, se suprapune Ţara Loviştei. La vest, faţă de Munţii Şureanu şi Parâng, limita este formată de văile Pravăţului şi Sălanele, între obârşiile cărora se interpune curmătura Sălanele (cu altitudinea de 1615 metri), ceva mai coborâtă decât curmătura Tărtărău (1 665 m). La nord, limita faţă de Munţii Cindrel este dată de un culoar adânc sculptat de râurile Frumoasa şi Sadului, segmentat prin înşeuarea largă, dispusă între vârfurile Cindrel şi Ştefleşti. Limita de sud a Munţilor Lotrului o constituie valea Lotrului, între gura Pravăţului (Obârşia Lotrului) şi vărsarea în Olt. Râul Lotru, de la Obârșie la acumularea lacului Vidra și din nou Lotru, cu seria de lacuri până la Brezoi, formează limita  sudică a masivului.

muntii lotrului (2)
Vârfurile Munților Lotrului sunt Cristești (2235 m), Șteflești (2243 m), Conțiu Mare (2030 m), Negovanu (2135 m), înălțimi parcurse de poteca turistică marcată (bandă albastră) pe care se poate ajunge din Tălmăcel, Sadu, Râu Sadului la cabana Prejba (1630 m).

muntii_lotrului mare

Vezi trasee turistice în Munții Lotrului

Sursa foto: aradeanca și eveste.ro

 

Comentarii

comentarii