http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee turistice in Muntii Lotrului. Paltinis si Voineasa

Alegerea Editorului Carpatii Meridionali Munții Șureanu-Parâng-Lotrului TRASEE

Munții Lotrului stau în umbra Făgărașilor, dar nu sunt cu nimic mai prejos decât ei. Poate doar culmile Făgărașilor să-i domine, dar în ceea ce privește frumusețile, urcușurile, coborâșurile, florile, jnepenii și lacurile, Munții Lotrului sunt fără seamăn.

Transsilvanische_Alpen_Gliederung_Skizze
Parte a Carpaților Meridionali, una din cele 24 de sub-grupe montane distincte morfologic, geofizic și geografic ale acestora, Munţii Lotrului fac parte din grupa centrală a Meridionalilor fiind orientați de la E-V și acoperă o suprafaţă de circa 1120 kilometri pătrați. Se învecinează cu Munţii Cindrel (la nord), Munţii Căpăţinii şi Latoriţei (la sud), Munţii Făgăraş (la est) şi Munţii Şureanu (la vest), faţă de care limitele sunt clare, fiind formate de văi, depresiuni, bazinete depresionare şi şei adânci.

lotrului-prejba-talmacel-28
Limita estică, între Boiţa şi gura Lotrului, este formată de valea transversală a Oltului, peste care, de la Câineni spre sud, se suprapune Ţara Loviştei. La vest, faţă de Munţii Şureanu şi Parâng, limita este formată de văile Pravăţului şi Sălanele, între obârşiile cărora se interpune curmătura Sălanele (cu altitudinea de 1615 metri), ceva mai coborâtă decât curmătura Tărtărău (1 665 m). La nord, limita faţă de Munţii Cindrel este dată de un culoar adânc sculptat de râurile Frumoasa şi Sadului, segmentat prin înşeuarea largă, dispusă între vârfurile Cindrel şi Ştefleşti. Limita de sud a Munţilor Lotrului o constituie valea Lotrului, între gura Pravăţului (Obârşia Lotrului) şi vărsarea în Olt. Râul Lotru, de la Obârșie la acumularea lacului Vidra și din nou Lotru, cu seria de lacuri până la Brezoi, formează limita  sudică a masivului.

Vârfurile Munților Lotrului sunt Cristești (2235 m), Șteflești (2243 m), Conțiu Mare (2030 m), Negovanu (2135 m), înălțimi parcurse de poteca turistică marcată (bandă albastră) pe care se poate ajunge din Tălmăcel, Sadu, Râu Sadului la cabana Prejba (1630 m).

Trasee în Munții Lotrului (click pe harții pentru a vedea imaginea mărită)

muntii_lotrului mare

O harta cu foarte multe detalii, excelenta pentru orientare si trasee in Munții Lotrului

→ Pe direcția nord-sud, o „bretea“ turistică marcată cu triunghi roșu leagă stațiunile Păltiniș şi Voineasa. Drumul este excelent de parcurs cu bicicleta, dar este destinat celor experimentați. E lun (vreo 60 de kilometri), dar merită pentru că este o senzațională excursie.

→ Un drum de acces auto, parțial modernizat și destul de prost întreținut se deschide din Sădurel prin Poiana Buceciu – Dobrun tot spre Voineasa. Alternează drumul de pământ cu bucăți de asflat, porțiuni forestiere, dar traseul este excelent, peisajul, alternanța vegetației forestiere și varietatea vegetației floristice fiind de mare atracție.

→ Traseu Vidra – Izvorul Vidrutei – Valea Vidrutei  Lacul Vidra. Traseul este ușor, marcat  parţialcu  cruce roşie și bandă galbenă, cu durata de 5-6 ore pentru antrenați.

→ Tălmăcel – Cabana Prejba, traseu de aproximativ 4 ore bandă albastră

→ Cabana Valea Sadului (în regim închis, nu mai găzduieşte turişti) – Cabana Prejba, traseu de aprox 4 – 5 ore – marcat cu cruce roșie.

→ Cabana Prejba – Voineşiţa (creasta principală a Lotrului), drum de aproximativ cinci ore marcat cu bandă rosie.

Sursa foto: aradeanca și eveste.ro

Comentarii

comentarii