http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Drumul Babelor, soseaua de la 2000 de metri altitudine

Carpatii Meridionali Masivul Bucegi TRASEE

Drumul Babelor este una dintre cele mai spectaculoase șosele la înălțime din România. Dar vine cu toate păcatele românești. Cei 20 de kilometri de asfalt oferă un spectacol incredibil, peisaje unice, uluitor de frumoase, un spectacol gratuit de culoare și bucurie și șansa de a vedea brazi seculari. Trebuie să spun că rar vezi astfel de giganți și atâta eleganță și semeție cum e cea a brazilor de pe dreapta și/sau stânga Drumului Babelor, numit și Transbuceci (după Tranfăgărășan și Transalpina).

drumul babelor

Drumul Babelor (click pe harta pentru imaginea marita)

Drumul este însă periculos pentru mașini, dat fiind faptul că nu are parapeți, nu este marcat și nu este semnalizat decât în câteva din punctele sale cu adevărat critice. În prezent Transbucegi, șoseaua care face legătura între Sinaia și Platoul Babele, este închisă și așa o să rămână cel puțin până anul viitor, conform scriptelor oficiale, care promit totuși punerea la punct a celor 20 de kilometri pană vara viitoare. Greu de crezut, dar speranța moare ultima! Mai ales în România!

Șoseaua Transbucegi sau Drumul Babelor – oficial DJ 713, este principalul drum de acces din Bucegi. Drumul Babelor  se desprinde din drumul județean DN71, care face legătură între Sinaia și Târgoviște, înainte de Cabană Cotă 1000 și ajunge aproape de Babe și Sfinx. Are 20 kilometri, dintre care 17 au asfalt bun.

De le Cabana Cota 1000, drumul trece pe lângă Cabană Cuibul Dorului, urcă Șaua Dichiu unde, la Cabana Dichiu, cotește brusc la dreaptă și strabatate Platoul Bucegi până în apropierea Cabanei Piatră Arsă.

Altitudinea maximă la care ajunge Drumul Babelor este 1925 m. Drumul Babelor este relativ îngust – chiar foarte îngust pe unele segmente, astfel că abia pot trece două mașini una pe lângă alta. Drumul nu va putea fi practicat de mașini (de mic tonaj – obligatoriu) decât cu limită strictă de viteză.

Drumului Babelor străbate practic Parcul Natural Bucegi, sit Natura 2000 protejat de Uniunea Europeană, ceea ce – pentru că numărul celor care călătoresc pe aici, dar nu respectă muntele este (din păcate) foarte mare – poate pune în pericol zona (grătare, gunoaie, urmele civilizației și așa mai departe).

Parcul Natural Bucegi are o suprafaţă de 32.663 de hectare, se întinde pe teritoriul a patru judeţe şi este declarat Sit Natura 2000. Aria cuprinde Sfinxul şi Babele, forme de relief declarate monumente ale naturii, precum şi o floră bogată care include şi specii periclitate şi o faună bogată, cu specii de animale ocrotite prin lege. În parc sunt peste 3.500 de specii de plante şi animale, iar printre speciile protejate se regăsesc Floarea-de-Colţ, iedera albă, Sângele-Voinicului, capra neagră, ursul brun, râsul, acvila de munte, cocoşul de munte și furnica roşie de pădure.

Cine trebuie a uitat faptul că Drumul Babelor urma sa fie accesibil contra unei taxe, care prin colectare ar fi adus bani care să repare eventualele probleme pe care le-ar avea de suferit Parcul Bucegi de pe urma ”turiștilor”.

Pe bicicletă, Drumul Babelor este o încântare, iar la pas o experiență pe care merită să o trăiești. Cu grijă și respect pentru munte, însă!

Comentarii

comentarii