http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabana Podragu, punct de reper în Făgăraș

BLOG Cabane

Cabană Podragu este una din cele mai frumoase, mai vechi și mai pitorești cabane din România. Cabana Podragu este punct de reper în Făgăraș, într-o deschidere frumoasă și la o înălțime de 2.136 metri, foarte aproape de lacul Podragu.

cabana podragu (2)Istoria cabanei Podragu.  În anul 1885, Societatea Carpatina Transilvăneana (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adăpost de piatră, care nu a rezistat prea mult și s-a dărăpănat. În anii 1937-1939 Turing Clubul României a luat hotarârea de a construi o cabană turistică aproape de Lacul Podragu, a întocmit planurile. Cabana a fost făcută la Talmaciu, apoi bucățile au fost transportate și montate la locul stabilit. În paralel a fost amenajat și drumul care duce, de la cabană, pe Valea Podragului, până la lac. cabana a fost afectată de timp, a fost parțial afectată de un incendiu și s-a deteriorat grav.

Citeste si: Traseul Cabana Babele – Cabana Varful Omu

Actuală cabană Podragu a fost construită în anii 1948-1949 de către Bancă Națională a României pentru salariații săi, fiind data în folosință în anul 1950.

Cabană Podragu este cabana din Munții Făgăraș situată la cea mai mare altitudine, 2136 metri, pe o vale glaciară, valea Podragului, care se ramifica din valea Arpasul Mare, fiind mărginită la est de Muchia Tărâța și la vest de Muchia Piscul Podragului. În aval de cabană Podragu se află cabană Turnuri la 1520 metri altitudine. Accesul la cele două cabane se face pe drum forestier, și pe poteca de picior, poteca neprezentînd pe timp de vară greutăți mari, iar pe timp se iarnă se recomanda accesul în zonă doar turiștilor experimentați sau alpiniștilor.

Transportul alimentelor, combustibilului, lemnelor, și al aproape tuturor lucrurilor de care este nevoie la cabane, se face cu ajutorul măgărilor, sau în rucsac. Cabana are generator, apă curentă la bucătărie și 70 de locuri de cazare. În jurul cabanei sunt locurile de campare gratuite. Cabană Podragu este închisă iarna, dar în apropierea ei se află o anexă ce poate fi folosită în condiții bune că și refugiu. Cabana are bufet și cantină, unde se poate mânca foarte bine, evident, în perioada în care este deschisă cabana.

Citeste si: Lacurile Făgărașului. Urmele glaciațiunii

Cum ajungi la Cabană Podragu? Sunt două posibilități pentru a ajunge la cabană Podragu. Un traseu merge pe la Cabană Turnuri, iar cel de-al doilea urcă pe Muchia Târâtă.cabana podragu (1)

Trasee cu punct central sau de trecere cabana Podragu

→ Orasul Victoria (540 m) -€“ Valea Ucea Mare -€“ Fereastră Iezerului (2250 m) -€“ Cabană Podragu (2136 m)
Traseul este nemarcat, dar evidențiat de potecă, durează circa șapte ore și este impracticabil iarna, Făgărașii fiind cei mai frumoși munți din România, dar și cei mai dificili.

→ Orasul Victoria (540 m) -€“ Valea Arpasului -€“ Cabană Turnuri (1520 m) -€“ Cabană Podragu (2136 m).
Traseu marcat cu triunghi roșu, de circa șapte ore, traseu accesibil în orice anotimp cu echipament adecvat.

→ Cabana Podragu (2136 m) -€“ Curmătură dintre Lacuri (2270 m) -€“ Portitza Arpasului (2175 m).
Traseu cu  marcaj bandă albastră, de tre-patru ore, iarnă foarte dificil, accesibil doar profesioniștilor.

→ Cabana Podragu (2136 m) – Șaua Podragului (2307 m)
Traseu  cu marcaj triunghi roșu, de aproximativ 45 min, iarnă extrem de dificil.

Poti afla detalii despre program și locurile libere din Cabana aici. Telefonul cabanierului este 0745 319 766.

Sursa foto: podragu.ro

Comentarii

comentarii