http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Traseul Varful Omu – Clincea – Bran

Carpatii Meridionali Masivul Bucegi TRASEE

Traseul Varful Omu (2507 m) – Clincea  – Bran (750 m)

Marcaj: bandă roşie Marcaj Traseu Montan Banda Rosie www.montaniarzi.ro; Timp: 4 ½-5 ore; Grad Dificultate: Mediu/Dificil

De la cabana Omu urmăm poteca ce se îndreaptă spre NNV iar de pe platforma vârfului (unde drumul spre Bucşoi – marcaj bandă roşie – continuă înainte), ne orientăm 1/2 la stânga, coborând pe sub culme şi pe deasupra Valea Gaura, de-a lungul Curmăturii Hornurilor.

După cca 10 min ieşim pe un prag al culmii unde lăsăm în dreapta poteca spre Mălăeşti (marcaj bandă albastră), trecem pe deasupra Hornului Mic al Mălăeştilor (inaccesibil) şi ajungem foarte curând în dreptul Hornului Mare, la o răscruce de drumuri.

Cabana Varful Omu Vazuta De Pe Platoul Scara www.montaniarzi.ro

Cabana Varful Omu Vazuta De Pe Platoul Scara

Una din poteci coboară spre dreapta, prin fundul hornului, în căldarea superioară Văii Mălăeşti; la stânga se desprinde poteca spre Valea Gaura – Bran (marcaj cruce roşie) iar drumul nostru continuă înainte, în urcuş, pe sub stâncării de calcare dezagregate şi iese în marginea Platoului Scara (stâlp de marcaj) unde urcuşul ia sfârşit.

De la stâlpul de marcaj poteca se îndreaptă către VNV, coborând uşor pe Platoul Scara şi ajunge curând în dreptul unui al doilea stâlp indicator de unde se desprinde spre stânga, drumul care coboară prin Ciubotea la Bran (marcaj triunghi galben).

Bifurcatie Varful Omu - Bran Prin Clincea Sau Ciubotea www.montaniarzi.ro

Bifurcatie Varful Omu – Bran Prin Clincea Sau Ciubotea

Din acest punct urmăm la dreapta, spre nord, clinul vestic al coamei Muntelui Ţigăneşti. Din dreptul unui nou stâlp de marcaj poteca se abate brusc la dreapta, coborând repede în hornul „La Scară”, după care revine în creastă.

De aci, trece curând pe sub un turn din calcare, lasă în urmă ţuncurile de forme ciudate ale Colţilor Ţigăneştilor şi răzbate pe creastă, coborând uşor prin pajiştea scundă presărată cu bolovănişuri.

Colturile Tiganesti www.montaniarzi.ro

Colturile Tiganesti

După 30 – 35 min de la ramificaţia de drumuri de sub Vf. Scara poteca ajunge la un stâlp de marcaj de unde continuând către N, întâlneşte, venind din dreapta, poteca ce urcă de la Mălăeşti prin V. Ţigăneşti. După un parcurs uşor ne abatem la stânga, în coborâş direct şi prindem curând poteca slab definită la început, care urmează de-a coasta, flancul ce priveşte spre V. Urlătoarea Clincei (în stânga).

Printre pajişti de smirdar şi apoi pe sub stâncării, trecem peste o serie de şiştoace, continuăm apoi aproape orizontal pe clinul sudic al Clincii, iar după cca 20 min din Culmea Ţigăneştilor, ocolim un ţanc stâncos şi ieşim repede pe coamă. Poteca se lasă curând spre stânga, pe sub creasta cu stâncării, se strecoară apoi printr-o strungă stâncoasă, de unde apare jos, în stânga, Turnul Clincii. După un coborâş scurt, de-a coasta, ieşim din nou în creasta străjuită de țancuri şi turnuleţe de stâncă (punctul „La Stânci”). Curând părăsim drumul de creastă (Atenţie! înainte pe o stâncă, două semne de marcaj false) şi prindem spre stânga, în jos, o alta poteca la început, slab definită, care conduce la baza unui ţanc stâncos.

În continuare şi după ce trecem printr-un mic defileu de stânci, coborâm, urmând alternativ flancurile muntelui şi ieşim în Poiana Clincii iar după un coborâş repede, în Poiana Zănoaga. Continuând pe poteca ce coboară, ajungem curând în Poiana Pănicerului. De la capătul poienii, urmăm clinul din dreapta coamei care ne conduce în poiana din Muchia Pănicerului. Urmăm această muchie iar din punctul în care drumul se frânge brusc către stânga, coborâm repede, traversăm un pârâu (Valea Seacă) şi continuăm pe malul opus, aproape orizontal, după care, urcând uşor de-a coasta, ieşim pe Muchia Buricii.

Drumul devine apoi carosabil, coboară printre livezi şi fâneţe şi iese în şoseaua comunală, la răscrucea de Ia „Podul Oprişului”, iar de aci, în lungul Văii Poarta, şi după cca 1/2 oră, ia sfârşit în centrul comunei Bran.

Sursa de inspirație: Emilian Cristea, Nicolae Dimitriu, Bucegi, 1962

Referințe: Schema Traseelor Montane In Masivul Bucegi

Harta Traseelor Turistice in Masivul Bucegi

 

Comentarii

comentarii