http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Vârful Gerlachovský, acoperișul Carpaților

Muntii lumii

Vârful Gerlachovský (în slovacă Gerlachovský štít) reprezintă cel mai înalt punct din munții Tatra și din întreg lanțul Munților Carpați, dar și cel mai înalt punct din Slovacia, cu o înălțime de 2.655 metri (cu exact 111 metri mai înalt decât vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf al Carpaților din România).

_mg_5780
Forma piramidală a masivului este marcată de un circ uriaș. În ciuda altitudinii maxime relativ scăzute, peretele vertical care se înalță dintr-o vale îi dă vârfului Gerlachovský un aspect impunător. Gerlachovský. Gerlachovský înseamnă “Vârful (satului) Gerlachov”. În slovacă i se mai spune și Gerlach. Numele poloneze ale vârfului sunt Gerlach sau Gierlach, dar în poloneza populară i se mai spune și Girlach sau Garłuch. Primul nume atestat al acestui munte a fost denumirea din dialectul germanilor din Carpați – Kösselberg (Muntele Cazan), nume apărut pe o hartă din 1762. Numele slovac al muntelui a fost inițial Kotol, cuvânt ce înseamnă și el tot „Cazan”, atestat în 1821. Ambele nume se refereau la forma caracteristică a circului glaciar de pe munte.

Citeste si: Moldoveanu, cel mai înalt punct din România

Numele a cărui utilizare a devenit consacrată în ghidurile turistice din secolul al XIX-lea, însă, este numele din prezent, care leagă muntele de satul Gerlachov aflat la poalele lui. El provine din cea mai veche denumire nediferențiată a vârfurilor din preajma satului Gerlachov, Gerlachfalvenses montes „Munții Satului Gerlachov”. Și alți munți din Tatra Înaltă și-au luat numele de la satele de la poalele lor.

_mg_5290
Odată ce s-a constatat că vârful este cel mai înalt din regiune, autoritățile care au controlat la un moment sau altul regiunea respectivă au căpătat un interes deosebit în denumirea sa și i-au modificat-o din când în când din motive simbolice. În 1896, când Slovacia făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, cel mai înalt vârf din Carpați a primit primul nume dat de oficialitățile statului − după numele împăratului de atunci Franz Josef I.  Ghidurile turistice din acea vreme nu au preluat toate această schimbare oficială de nume.

Ludwig_Greiner_1796-1882Citeste si:  Munții Carpați nu-s doar ai noștri

Guvernul polonez, care revendica teritoriul Tatra Înaltă, a denumit muntele Szczyt Polski (Vârful Polonez), dar nu și-a exercitat niciodată controlul asupra lui.

Gerlachovský nu a fost considerat întotdeauna cel mai înalt vârf din Tatra. După prima măsurătoare oficială a vârfurilor din Tatra în timpul Imperiului Habsburgic din secolul al XVIII-lea, Vârful Kriváň (2.494 m) era considerat cel mai înalt. Alte vârfuri care aspirau la statutul de cel mai înalt munte erau, la acea vreme, Lomnický  (2.633 m) și Ľadový  (2.627 m). Primul om care a desemnat cu exactitate vârful Gerlachovský ca fiind cel mai înalt a fost expertul în silvicultură Ludovít Greiner (foto) în 1838. Măsurătoarea lui Greiner a fost confirmată oficial de un grup de geodezi ai Armatei Austriece în 1868. Totuși, acest fapt a devenit general acceptat doar după ce Institutul Militar de Geografie din Viena a publicat o colecție nouă, de referință, de hărți ale Europei Centrale în 1875.

1280px-Altaj_Tatroj_Gerlach

Citeste si: Cei 14 uriași din România

Prima ascensiune atestată a fost cea a lui Ján Still din satul Nová Lesná în 1834. În 1880, traseele prin Proba Velicka și Batizovska proba au fost asigurate cu lanțuri. Traseele de ascensiune pe Gerlachovský sunt dificile și sunt permise doar profesioniștilor, turiștii trebuie să meargă împreună cu un ghid certificat și doar cu echipament adecvat unei ascensiuni. Ultima porțiune a ascensiunii, cea cu adevărat importantă, are o diferență de nivel de 1000 de metri. Iarna, ascensiunile sunt cu adevărat foarte riscante din cazua pericolului foarte mare de avalanșe, vorma vîrfului fiind propice alunecărilor de zăpadă.

Drumul spre vârful Gerlachovský este în jurisdicția Parcului Național Tatra, iar regulile acestei instituții impun amendarea turiștilor nemembri ai clubului național sau necălăuziți de ghizi autorizați și care se abat de pe traseele marcate. Camparea este supusă și ea restricțiilor. Pădurarii și unii ghizi de munte sunt autorizați să dea amenzi pe loc. Movilele pe care turiștii le construiesc pentru a marca potecile sunt dărâmate periodic.

388221

Citeste si: Cele zece vârfuri din Europa

Una din caracteristicile vârfului Gerlachovský este aceea că este foarte rar vizibil în toată frumusețea lui, vara  vizibilitatea este de doar maxim 10 kilometri din cauza vaporilor de apă din atmosferă sau din cauza înnorărilor. Zilele în care vizibilitatea trece de 50 de kilometri sunt mai dese abia spre sfârșitul toamnei și iarna.

Sursa: summitpost.org

Comentarii

comentarii