http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Dealul cu fluturi

BLOG Trebuie sa stii!

Dealul cu Fluturi este o arie protejată de interes național, situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Viișoara.

dealul cu fluturi (1)Rezervația naturală se află pe partea de sud-est a dealului Coasta Lunii, situat pe malul stâng al Arieşului. Este o pajiste cu insule de vegetaţie stepică pe care trăiesc specii rare de fluturi din ordinului Lepidopterelor.

Citeste si: Fluturii din Domogled

Este vorba despre exact 739 de specii identificate. Multe dintre ele sunt rare şi valoroase: Autophila dilucida, Cucullia mixta, Cucullia xeranthemii, Philotes bavius hungaricus, Catopta thrips şi speciile lor gazdă.  Dintre acestea, au fost identificate o specie nouă pentru ştiinţă, una nouă pentru Europa, 14 noi pentru fauna României şi multe noi pentru fauna Transilvaniei.

Din punct de vedere al florei, aici cresc peste 160 de specii de plante carmofite (subregn vegetal al plantelor cu corm): astragalus (Astragalus excapus), salvia (Salvia transsylvanica), jurinea (Jurinea mollis) sau târtanul (Crambe tataria).

Alţi trei taxoni din Lista Roşie a României, Prunus tenella, Dictamnus albus, Iris humilis, se dezvoltă în această arie. Speciile forestiere cresc greu din cauza condiţiilor extreme de vegetaţie, terenul fiind foarte degradat. Printre ele întâlnim pinul negru, sălcioara, mojdreanul, frasinul, salcâmul şi cătina. În subarboret se găseşte mărul pădureţ, părul pădureţ, păducelul. Prin aceste elemente, rezervaţia capătă un caracter mixt: botanic, zoologic şi geomorfologic.

dealul cu fluturi (4)Rezervaţia a fost constituită în 2004 şi are ca scop protecţia şi conservarea acestor habitate. Este înconjurată de terenuri agricole şi vii, dar este în pericol, deoarece oamenii nu au grijă de ea, ceea ce a dus la reducerea suprafeţei arieu protejate.

Citeste si: Poienile cu narcise

Dealul cu Fluturi oferă posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice sau educative. Are un regulament strict al activităţilor ce pot sau nu pot fi desfăşurate aici, dar din păacate prea puțin respectate, deși locul este de o frumusețe ciudată, inedit și cu totul special. Condițiile de microclimat, solul cu o mare bogăție de minerale, relativ sărat și expunerea intensă la soare a Dealului fac din acest loc unul unic iubit cu patimă de fluturi.

Dealul cu fluturi vine să completeze și să susțină faptul că România este printre ţările europene cu cea mai mare bogăţie de fluturi. Sunt țări în Europa unde nu mai există fluturi…

dealul cu fluturi (5)Societatea Română de Lepidopterologie a identificat peste 4.100 de specii de fluturi în România, unii dintre ei specii rare, sau care au reușit să supraviețuiască doar în arealele noastre, în zonele subalpine, alpine și de deal. De exemplu, numai în Transilvania sunt peste 2.000 de specii comune şi rare, ba chiar specii care nu se mai întâlnesc nicăieri în lume.

Citeste si: Munții Măcinului – munții batrâni

Peste 90% dintre fluturi sunt activi numai noaptea, fiind mai puţin cunoscuţi de către amatori.

Lepidoptera este un ordin numeros de insecte ce include moliile și fluturii, care cuprinde peste 180.000 de specii, grupate în 128 de familii și 47 suprafamilii. Speciile incluse în ordinul Lepidoptera sunt caracterizate prin aripile acoperite cu solzi, doi ochi mari combinați și un aparat bucal alungit având forma unei trompe. Aproape toate speciile au aripi membranoase, dar sunt și excepții. Unele specii prezintă un interes economic, datorită producerii mătasei și rolului de polenizatori.

Cum ajungi la Dealul cu fluturi

Cea mai simplă cale de acces este parcurgerea pe șosea a celor șase kilometri de la Câmpia Turzii, pe DJ150 Câmpia Turzii – Viişoara. De la drum, din comuna Viişoara, până la limita ariei protejate, sunt circa trei kilometri, pe drum neasfaltat. O altă variantă de acces este prin comuna Luna, unde există o punte care traversează Arieşul, ramânând de mers apoi tot trei kilometri pâna la rezervaţie.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii