http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Cabana Bâlea Lac, cabana din buza lacului Bâlea

BLOG Cabane

Situat în inima masivului Făgăraşului, pe Transfăgărășan, puțin mai sus de barajul Vidrarul, zona Bâlea Lac, zonă în jurul căreia s-a delimitat rezervaţia Bâlea Lac ( pe o supravață alipină de 180 hectare), este una dintre cele mai reprezentative zone cu relief glaciar tipic. Aici sunt morene, terase, văi în formă de “U”, creste crenelate și vârfuri ascuțite – Văiuga 2.443 metri, Iezerul Caprei 2.417 metri şi Paltinul 2.398 m.

8965cabana_balea_lac2hotel
Peisajul auster, monumental în tot cursul anului, anotimpurile fiind perfect delimitate și vizibile spectaculos prin felul în care se schimbă lumină și culoare ierburilor din pășunile alpine și copleşitor iarna este locul perfect pentru cele două cabane mari: Bâlea Lac și Paltinul, la care se adaugă stația telecabinei și un hotel construit mai recent. Din Şaua Netedului – prin care se poate ajunge în Rezervaţia Arpăşel – privirea cuprinde o nesfârşită succesiune de culmi înalte, aproape toate peste 2400 de metri mai mult înzăpezite decât goale, văi glaciare, lacuri, aer, cer și soare.

Cabana Bâlea Lac este singura cabana semilacustră și o bijuterie ce a trecut printr-o lungă istorie și care acum este tot una cu stânca Făgărașului.

Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750 o nouă menţiune precizează prezenţa în zonă a căpitanului Jacob Zultner, cu scopuri geografice şi legate de trasarea graniţei.

Un rol important în promovarea turismului l-a avut în această zonă Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înfiinţată la Sibiu în anul 1880. SKV a construit mai multe drumuri de acces în munte, a efectuat un număr important de marcaje şi a organizat numeroase ascensiuni de vară şi iarnă, multe dintre ele în premieră. În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabană şi la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabina.

Cabana Bâlea Lac se află la altitudinea de 2034 metri, în Munții Făgăraș, așezată pe peninsula ce înaintează în lacul Bâlea dinspre nord-est.

balea-lac
Prima cabană Bâlea Lac a fost ridicată în anul 1904 de către SKV și inaugurată la 29 august 1905. Construcția inițială era o cabană simplă de piatră, cu o singură cameră, mai mult un adăpost decât un loc turistic. În anul 1914, cabana era în condiții bune și rezistase cu brio conflictelor primului razboi mondial, iar în anul 1937 cabanei de piatră i-a fost adaugată încă o clădire din lemn.

În perioada 1948-1949 s-au reluat lucrările pentru refacerea cabanei, noua construcție fiind inaugurată în data de 27 noiembrie 1949. Aceasta putea adăposti pe timp de vară peste 150 persoane și era una dintre cele mai mari și mai imunătoare construcții din Făgăraș.

În anul 1995 un puternic incendiu a distrus cabana în totalitate, reconstrucția actualei cabane începând după cinci ani în anul 2000.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii