http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Piramidele din Valea Stăncioiului, rezervația geologică

BLOG Trebuie sa stii! Vacanţe şi Călătorii

Rezervațiile și parcurile naturale au drept scop protejarea unor specii ale floriei și faunei, dar uneori pietrele sunt cele care trebuie protejate… Așa se întâmplă cu rezervația, monument al naturii, care se întinde pe o suprafață de 12 hectare între Valea Stăncioiului și Dealul Cornetu și care conservă piramidele din Valea Stăncioiului, sau Piramidele de la Goranu, un fenomen geomorfologic unic în țara noastră. În plus procesele geologice care au dus la formarea excepționalelor forme este unul care continuă și în prezent. Care o să fie forma finală? Împosibil de spus dat fiind faptul că timpul nostru și timpul pietrelor are cu totul și cu totul alt ritm…

Rezervația geologică se află într-un cadru natural impresionant, pe valea pârâului Stăncioi în județul Vâlcea, pe teritoriul administrativ al municipiului Râmnicu Vâlcea. Goranu este un cartier din Vâlcea, iar rezervația se găsește în partea estică a acestuia, la nici patru kilometri de centrul orașului.

Piramidele-de-pe-Valea-Stancioiului-770x472
Rezervația, monument al naturii, declarată arie protejată este denumit de localnici “La Ciuroaie”. Aici poate fi observat un ansamblu de piramide, constituite din rocă sedimentară, nisipuri, argile, pietrișuri, formate în urma eroziunii diferențiate a solului prin acțiunea apei (spălare, șiroire) și a aerului (îngheț, dezgheț, vânt). Conglomeratele slab cristalizate au o înălțimi ce depășesc, uneori, 80 de metri și oferă un peisaj neobișnuit, îmbinat cu zone de adâncituri de peste 10 metri în versantul văii și forme cu aspectul unor imense tuburi de orgă. Structurile au culori diferite. Unele sunt gri, altele sunt galbene sau roșii.

3bfbb5112e42dbd19b8af18663754976_LPiramidele din Valea Stăncioiului au fost descrise pentru prima dată de profesorul universitar Gheorghe Niculescu, în anul 1957. De asemenea, sunt descrise de profesorul Gheorghe Ploaie, într-una dintre cărțile sale: “Șiroirile sau piramidele de pământ de la Goranu sunt formațiuni specifice, unice în Romania. Deosebit este chipul uman modelat în una din râpele de pe versantul drept al văii. Această râpă, de mici dimensiuni, este deosebită de celelalte 11 din cuprinsul văii prin prezența celor două formațiuni asemănătoare căpățânilor de zahăr. Pe cea din stânga distingem, cu puțină imaginație, un chip uman, iar pe cea din dreapta observăm șiroiri incipiente deja adâncite în versant, care pot închipui degetele adunate ale unei mâini. În cele zece sectoare de eroziuni de pe Valea Stăncioiului se întâlnesc diferite forme: creste, piramide, turnuri, jgheaburi etc”.

07221022-1395365542
Rezervația naturală unde se află Piramidele din Valea Stăncioiului rămâne unul dintre cele mai atractive obiective turistice din zona Râmnicului.

Comentarii

comentarii