http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Harta traseelor montane in Munții Retezat

Carpatii Meridionali HĂRȚI Muntii Retezat

Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Se înalță între două depresiuni importante, Petroșani și Hațeg și între două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord și est și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud. Sunt înconjurați de Munții Țarcu la vest, Munții Godeanu, la sud-vest și Munții Vâlcan, la sud. (click pe harti pentru a le vedea la dimensiune mare).

Munţii Retezat – bijuteria arcului carpatic se întind pe o suprafaţă de peste 38.138 ha. Cine a fost vreodată aici nu va uita cu siguranţă vârfurile semeţe, sălbăticia, cantitatea imensă de lespezi ce învelesc chiar şi cele mai înalte vârfuri, lacurile sclipitoare şi nenumaratele specii de plante şi animale rare, care işi au aici ultimul sălaş.

retezat-79149_1280

Aici ajung doar adevăraţii turişti, spun salvamontiştii, fiindcă aici nu este telecabină, nici şosea alpină, eventual nişte drumiri forestiere la poalele masivului. Aici se vine cu rucsacul în spate, cu bocancii în picoare, şi cu gânduri aranjate, fiindcă traseele străbat o zonă a cărei protecţie a fost stabilită în 1935!

Atunci a fost declarată parc naţional. O suprafaţă de 1932 ha este rezervaţie ştiinţifică. Vom păşi pe urmele lui Emil Racoviţă, printre cele peste 1100 de specii de plante, dintre care 90 trăiesc doar în Retezat, printre mii şi mii de vieţuitoare care mişună printre pietre, în apele stătătoare sau curgătoare, sau în aer…fiindcă aici au găsit un petec de rai.

Munții Retezat sunt o zonă sălbatică, unde nu avem dreptul să facem schimbări.

Munții retezat au 20 de vârfuri care depăşesc 2200 m şi peste 80 de lacuri, dintre care Bucura (la 2041 m), cu suprafaţă ei de 8,86 ha este cel mai întins, iar Zănoaga, cu cei 29 m, este cel mai adânc lac. În zona calcaroasă sunt peşteri şi avene, locul preferat al celor 19 specii de lilieci, care trăiesc în Retezat.

Harta Traseelor Montane In Masivul Retezat www.montaniarzi.ro

Harta Traseelor Montane In Masivul Retezat

Harta Traseelor Montane In Masivul Retezat www.montaniarzi.ro

Harta Traseelor Montane In Masivul Retezat www.montaniarzi.ro

 

Comentarii

comentarii