http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Zăpezile de pe Kilimanjaro se topesc, dar nu se știe exact de ce

Muntii lumii

Se pare ca, dacă ritmul actual se va menține, până în 2020 zăpezile de pe Kilimanjaro vor fi de domeniul trecutului. Chiar dacă aparent nu este vorba despre un efect direct al încălzirii globale, schimbările climatice sunt totuși cazua acesuit fenomen, care pare în acest moment ireversibil.

Așezarea geografică a masivului Kilimanjaro este la 340 km sud de ecuator, la granița dintre Tanzania și Kenya, fiind situat în nord-vest pe teritoriul Tanzaniei , la circa 500 km de Dar es Salaam, 200 km de Nairobi și 560 km de lacul Victoria. Masivul muntos este pe un platou înalt cu altitudinea între 750 și 1000 m. Înspre est sunt munții Pare (2.463 m) spre vest podișul Tanzaniei, la sud stepa populației masai, iar la aproximativ 70 de km se înalță Muntele Meru având 4.562,13 m. În masivul Kilimanjaro se află cel mai înalt vârf al Africii, Uhuru Peak cu 5.895 m. Masivul muntos pe locul doi ca înălțime, Batian, se află la o distanță de 325 km în Masivul Muntelui Kenya, urmat de Margherita Peak, situat la nord-vest de Kilimanjaro, la 898 km depărtare, în munții Ruwenzori.

Cu toate că masivul muntos se află situat într-o regiune tropical-ecuatorială fierbinte, una din cele mai calde regiuni de pe glob, datorită altitudinii ridicate, pe vârful muntelui există zăpadă permanentă, respectiv un ghețar, care se găsește doar pe muntele Kibo. Din păcate, aceste zone înghețate se micșorează continuu, fapt confirmat de observarea acestor zone prin imagini luate de către sateliți. Motivele aparente sunt clima uscată, săracă în precipitații, ca urmare a schimbărilor climatice, chiar dacă în zona ghețarului temeperatura nu s-a modificat.

Potrivit lui Agnes Kijazi, directoarea generală a Agenției Meteorologice din Tanzania (TMA), motivele certe pentru care s eproduce acest fenomen sunt neclare. Explicația și eventual soluțiile vor veni în urma rezultatelor care vor fi făcute de un centru de date de la care se așteaptă un răspuns la întrebare. În prezent aproximativ 85% din gheața glaciară de pe Kilimanjaro a dispărut între anii 1912 — 2011, iar restul ar putea să se topească înainte de 2020, potrivit unui raport al NASA din 2012.

Dispariția gheții este cu atât mai misterioasă cu cât gheața glaciară de pe acest masiv a supraviețuit la trei perioade de schimbare bruscă a condițiilor climatice, dintre care cea mai recentă a fost o perioadă de sectă de 300 de ani.

“Suntem conștienți că gheața de pe muntele Kilimanjaro se diminuează, însă nu există niciun motiv științific de ce se întâmplă acest lucru”, a precizat responsabila citată. “Există multe persoane care fac legătura între reducerea zăpezii și schimbările climatice, însă sunt sigură că odată cu înființarea centrului pe munte va fi mai ușor să vedem motivul și să luăm măsurile necesare pentru a aborda problema”, a completat Agnes Kijazi.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii