http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Zâmbrul, coniferul de 1000 de ani

BLOG Trebuie sa stii!

Zâmbrul, pe numele oficial Pinus cembra, este un arbore conifer, specific zonelor montane care poate să trăiască chiar și mai mult de o 1000 de ani.

zâmbru (2)Zâmbrul este răspândit în Europa, prin Alpi și Carpați, în zona subalpină și alpină, este rezistent la climatul de mare altitudine, cu geruri și variații termice extreme, dar are nevoie de multă lumină, motiv pentru care crește mai degrabă izolat sau în grupuri cu exemplarele depărate unul de altul. Zâmbrul se dezvoltă foarte bine la limita superioară a zonei forestiere, în văi cu fenomene glaciare fiind întâlnit pe zone mici din munții Călimani și Munții Rodnei, mai des în Făgăraș, Parâng, dar care aparte cel mai frecvent în Retezat, unde sunt și exemplare seculare la peste 2000 de metri atitudine, sau ar trebui să mai fie.

Zonele cu verde sunt singurele din lume unde crește Zâmbrul.

Zonele cu verde sunt singurele din lume unde crește Zâmbrul

Citeste si: Florile Alpilor. Scurta trecere in revista de culori si parfumuri salbatice

Limita sa de dezvoltare este 2300 metri. Dacă suportă bine și diferențele mai de temperatură, și vânturile puternice, zâmbrul este foarte sensibil la lipsa apei, aceasta fiind și principala cauză – după tăierile absurde și ilegale, pentru care zâmbrul este din ce în ce mai rar în munții României.

Citeste si: Arbuștii din buza Vulcanilor Noroioși

Acest conifer poate atinge o înălțime de până la 20–25 metri la vârsta adultă și un diametru al trunchiului chiar și mai mare de doi metri. Are avantajul de a reuși o înrădăcinare pivotantă cu o bună rezistență la doborâturile de vânt. În primii 50-60 de ani are coroana îngust-piramidală, apoi după 100 de ani coroana devină largă și rotunjită, adesea neregulată, cu mai multe vârfuri. Scoarța este verde-cenușie, netedă.

Citeste si: Munții Carpați nu-s doar ai noștri

Zâmbrul are acele subțiri, în trei muchii, rigide și grupate câte cinci pe un brahiblast, cu o lungime de până la 10 centimetri și de culoare verde-întunecat, lucitoare. Conurile, ovoidale și erecte, conțin semințe mari, nearipate, cu miezul comestibil, apreciate în unele părți ca alunele la noi, de 10 centimetri lungime, și semințe de cinci milimetri. Lemnul său este maro-închis, foarte rezistent, folosit la fabricarea mobilei și în sculptură. Lemnul de zâmbru este una din esențele foarte valoroase și este foarte trainic.

zâmbru (1)Zâmbrul crește încet, iar datorită ariei mici de răspândire din munții noștri este ocrotit, tăierea lui fiind ilegală. Aspectul, calitatea lemnului și mutiplele lui beneficii au făcut ca zâmbrul să mai fie numit și Cedru european. Zâmbrul este un confer tipic Europei și nu crește nicăieri altundeva. Din păcate această specie a ajuns pe Lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii încă din 2006.

zâmbru (3)Zâmbru, ca și numele botanic cembra, provin din rădăcina zirm, un termen ancestral folosit de vechile populații germanice ”barbare”, care trăiau în inima pădurilor europene ce acum câteva milenii acoperea întreg continentul. El s-ar traduce prin ”învârtit” și se regăsește în dialectele locale din zona Dolomiților (zirm sau cirum), în Friulia, provincie nord italiană (cirmolo), în italiană (cembro) și germană (Zirbel).

Citeste si: Rezervația naturală Cheile Vârghișului, paradisul sălbatic

Toate parcurile mari din zona de munte cuprind, printre speciile protejate, și zâmbru.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii