http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Yellowstone, cel mai vechi parc național din lume

Muntii lumii

Parcul Național Yellowstone din SUA deține recordul de a fi cel mai vechi parc național din lume, potrivit Guinness World Records. Parcul încă este un teritoriu sălbatic, gazda urșilor Grizzly, a lupilor cenușii și a turmelor de bizoni și elani, fiind, totodată, nucleul unuia dintre ultimele ecosisteme naturale aproape intacte, aflate în zona temperată a Pământului.

arches-national-park-53621_1280Citeste si: Parcurile Naționale ale României. Scurtă trecere în revistă

Statutul de parc național i-a fost acordat de președintele Ulysses S. Grant, în 1872, declarând că acesta ”se va afla întotdeauna la dispoziția poporului american, în beneficiul și pentru bucuria acestuia.” Parcul Național Yellowstone a fost înscris, în 1978, în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Situat în cea mai activă zonă seismică a Munților Stâncoși din vestul Statelor Unite, Yellowstone este, totodată, și cel mai mare parc național din lume având o suprafață de 8.987 kmp. Cea mai mare parte a teritoriului său, respectiv 96% se află în statul Wyoming, potrivit www.yellowstonepark.com. O mică porțiune (3%), din nord și nord-vest se află în Montana, iar restul de 1% (vest) se află în Idaho. Pe direcția nord-sud, parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcția est-vest 87 km.

yellowstone-113136_1280Numele parcului provine de la râul cu același nume, Yellowstone, care pe parcursul său a săpat în rocile vulcanice un canion cu o lungime de 32 km, cu pereți în culori uimitoare în tonuri de roșu și galben. Pe traseul său există și două cascade: Upper Falls și Lower Falls, cu o cădere a apei de 33 metri, respectiv 93 metri.

Citeste si: Nu te uita în jos! Urcă pe El Capitan cu Google!

Lacul Yellowstone este situat într-o formațiune vulcanică, la o altitudine de 2.315 m față de nivelul mării și cu o lungime a țărmului de 176 km. Pe malurile sale trăiesc unele dintre cele mai rare specii de păsări: șoimi, vulturi pleșuvi, pelicani albi, cormorani etc. Parcul cuprinde și o parte din Munții Stâncoși, punctul cel mai înalt fiind Eagle Peak cu 3.462 m, iar punctul cu cea mai joasă altitudine este în nord cu 1.620 m.

În Parcul Yellowstone există mai mult de 10.000 de structuri geotermale sub forma izvoarelor termale (peste 3.000, de culoare verde sau turcoaz dată de algele care s-au adaptat apei fierbinți, a căror temperatură de până la 80 de grade Celsius formează în rocă terase de travertin), gheizere (peste 300), vulcani noroioși și fumarole (jeturi de vapori sulfuroși). Printre cele mai faimoase gheizere și izvoare fierbinți se află: Great Fountain Geyser, Yellowstone’s Old Faithful Geyser (erupe odată la 60-110 minute, de aproximativ 17 ori pe zi), Castle Geyser, Riverside Geyser (cel mai spectaculos), Mammoth Hot Springs Minerva Terrace.

yellowstone-national-park-51619_1280Toată această activitate este posibilă datorită pungii masive de rocă topită aflată la nici cinci kilometri sub scoarța pământului. Yellowstone a cunoscut trei perioade vulcanice active, care au început în urmă cu 2,1 milioane de ani și care au generat un platou vulcanic aflat între 1.950 — 2.550 m altitudine. Ultima erupție de proporții a avut loc în urmă cu 640.000 de ani. Până în prezent, au avut loc mai multe erupții, însă, toate, de mai mică intensitate.

Citeste si: Munții Vrancei, munții sub care dorm balaurii

Turiștii mai pot vedea în cadrul parcului și alte atracții, precum copacii pietrificați de la Specimen Ridge, care, în urma erupțiilor vulcanice repetate, au fost îngropați sub zgură și cenușă vulcanică, dar și podurile naturale din stâncă, impresionante monumente ale naturii.

yellowstone-national-park-225589_1280Totodată, aici pot fi întâlnite peste 1.000 de specii de plante indigene și aproximativ 200 de specii de plante exotice, care au fost introduse de-a lungul timpului în ecosistem, peste 67 de specii de mamifere, 322 de specii de păsări și 16 specii de pești.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii