http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Vremea in octombrie – se anunță o toamna frumoasă și buna pentru drumeție

Vacanţe şi Călătorii Vremea la munte

Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme ce se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei, în timp ce la nivelul precipitațiilor acestea se anunță excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul octombrie – decembrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În octombrie, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, în sud, sud-est și local în vest, dar și apropiate de normal în restul țării.

Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru a doua lună de toamnă de 9,6 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 14 grade Celsius în Dobrogea, de până la 13 grade în Banat, respectiv de până la 12 grade în Oltenia, Muntenia și Moldova.

La munte în Carpații Meridionali temeperatura medie în octombrie poate atinge 0 grade Celsius cu maxime în jurul a 10-12 grade și minime negative mai ales la finele intervalului. 

De asemenea, la nivelul aceleiași luni, precipitațiile totale vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor centrale, vestice și estice, unde local acestea vor avea o tendință spre excedent. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna octombrie este stabilită la 43,5 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp) și Maramureș (până la 68 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 41 l/mp).

Citeste si: Cinci sfaturi ca sa stii cum alegi bocancii de munte

La munte va ploua frecvent, dar cantitățile de apă sunt reduse, iar precipitațiile sporadice și de sucrtă durată. Nu mai există schimbări bruște ale vremii, nu vor mai fi semnalate nici descărcări electrice. Frecvent precipitațiile pot fi sub formă d elapoviță, mai ales noaptea, dar șansele de ninsoare în adevăratul sens al cuvântului sunt minime. 

 

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Citeste si: Cum te protejezi de vremea rea la munte

Este obligatoriu să te informezi asupra condițiilor meteo de la munte dacă îți vei planifica drumeție la munte sau trasee. Cu echipamentul adecvat perioada primelor două săptămâni din octombrie poate sa fie cu adevărat spectaculoasă pentru montaniarzii împătimiți, mai ales că acești știu cât de frumos este muntele la mijlocul toamnei, ce liniștită este atmosfera și ce albastru este cerul. când este soare.

În general vremea se va răcii cu adevărat abia după data de 20 octombrie, când și vremea la munte va fi mai puțin confortabilă noaptea.

Citeste si: Trei aplicații vitale pentru montaniarzi

Poți avea informatii complete despre vremea de la munte, pentru șapte zile aici (http://freemeteo.ro/vremea/?language=romanian&country=romania). Selecteaza secțiunea ”munte” și vei afla cum este vremea ăe principalele creste montane din România. Dacă faci click pe hartă pe vârful de munte care te interesează vei avea detalii complete despre vremea în regiunea respectivă. Și nu cred că sunt vârfuri de munte care să fie omise! 

Citeste si: Obiecte de îmbrăcămite indispensabile pe munte

Aplicația poate fi descărcată și pe telefonul mobil, iar datele de prognoză sunt actualizate la fiecare doua ore.

Comentarii

comentarii