http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Vremea în luna august și previziuni pentru septembrie

Vacanţe şi Călătorii Vremea la munte

Luna august este, prin excelență cea mai stabilă și mai calmă lună de vară. În general zilele sunt mai calme, riscurile unor vijelii și furtunii iscate din senin, mai mic. Acest august nu pare să facă excepție.

Lunile august, septembrie şi octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul şi vestul ţării, în timp ce, din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi deficitare în intervalul menţionat, însă se vor apropia de valorile normale în decursul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul august – octombrie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Crişana.

De asemenea, în ultima lună de vară, precipitaţiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice şi vestice. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) şi Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 şi 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureş (între 13 şi 15 grade) şi Moldova (între 10 şi 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 19 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

 

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Vremea în august la Sinaia

Vremea la Busteni

Vremea la Corbeni, Arges (la intrarea pe Transfagarasan)

Comentarii

comentarii