http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Vremea în septembrie

BLOG Vremea la munte

Septembrie este o lună specială, mai ales la munte. Toți cei care iubesc munte știu, din propria lor experiență, dacă nu altfel, că ultimele zile din august și primele două decade din septembrie (adică până în jurul echinocțiului de toamnă), vremea la munte este PERFECTĂ.

Asta înseamnă că instabilitatea din timpul verii dispare, furtunile și ploile de la amiază dispar, soarele strălucește de dimineața până seara, iar ceața este un fenomen aproape inexistent, cel puțin în primele două spătămâni din septembrie. Evident că vremea este suverană, iar evenimentele meto (înclusiv ceața), pot să apară, dar probabilitatea este foarte mică, iar fenomenele de instabilitate, dacă totu;i apar, trec foarte repede.

Explicația esta tocmai în echilibrul pe care îl atinge ziua și noapte, ca durată, în poziția soarelui și în stabilizarea valorii maxime a temperaturilor sub 27 de grade Celsius, ceea ce scade potențialul energetic atmosferic.

Valorile multianuale ale gradelor de insolație atmosferică și a temeperaturilor arată cu certitudine faptul că în zonele montane înalte, în Făgăraș, Bucegi, Ceahlau, în Apuseni, în Carpații de Nord și nu doar aici, temperaturile medii lunare se situează în jurul valorilor maxime de 20 de grade Celsius, iar minimele în jurul a 10 grade Celsius. Diferența mică arată stabilitatea atmosferică și soare.

Concert luna septemebrie 2015 se anunță caldă, cu temperaturi peste mediile multianuale, cu puține precipitații.

Prognoza pentru luna septemebrie estimeaza o repriză de instabilitate atmosferică în intervalul 4-10 septembrie, la nivelul întregii țări cu manifestări diferite de intensitate în regiuni. Restul perioadei se anunță calmă și caldă, cu episoade locale de ploaie, nesemnificative.

În estul

est

În nord

nord

În vest

vest

În sud

sud

Sursa: accuweather.com

Comentarii

comentarii