http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Vârful Gugu, Olimpul dacilor

Carpatii Meridionali Muntii Retezat Zoom

Vârful Gugu este Olimpul Dacilor. Legende duse din gură în gură de mai bine de 2000 de ani spun că pe vârful Gugu era locul de taină al regeli zeul Zamolxe. Așa spun legendele… În realitate vârful Gugu este unul din locurile fabuloase ale Carpaților Meridionali. 

Muntele Gugu este, cu cei 2.291 metri ai săi, cel mai înalt vârf al masivului Godeanu, situat între munții Țarcu la vest, în munții Retezat. Vârful Gugu este unul din vârfurile izolate, fiind accesibil doar pe creastă, dinspre Vârful Godeanu sau pe una din văile râului Lăpușnicul Mare. Pentru a ajunge pe Vârful Gugu, una dintre rute pornește de la Câmpușel, de sub vârful Retezatul Mic, apoi se urcă panta spre Șaua Paltinul, se merge către Vârful Paltinul, de aici către Platoul Borăscu și se ajunge pe Vârful Gugu.

Cea mai scurtă cale de acces spre Vârful Gugu porneşte de la lacul de baraj Gura Apelor (colonia Tomeasa), pe o potecă nemarcată ce urcă pe culmea care uneşte vârfurile Branul-Gugu-Moraru, până la Şaua Mâţului, situată între vârfurile Morarul şi Scărişoara. Cea mai convenabilă cale de acces spre Gugu porneşte din Drumul Naţional 68, Caransebeş-Haţeg. La kilometru 55,7, după ce se trece de localitatea Sarmizegetusa, spre dreapta, se desprinde şoseaua asfaltată care urcă pe valea Râului Mare, până la barajul Lacului Gura Apei, cale de 31 kilometri, trecând prin Clopotiva-Cabana Gura Slata-Colonia Tomeasa. De la baraj, ocolind conturul Lacului Gura Apei, un drum forestier ajunge până la Poiana Pelegii, distanţă de încă 15 kilometri, pe Valea Lăpuşnicului Mare. De aici se pornește pe o potecă nemarcată, pe această creastă, în sus, timp de 5 ore de urcuş greu, în pantă accentuată, până la Gugu. Efortul depus este răsplătit de priveliştea senzațională care se desfăşoară în faţa ochilor.

Vârful Gugu este cel mai ascuns vârf din Carpați, fiind situat la o distanță apreciabilă de orice infrastructură.

Muntele este alcătuit din roci amfibolite și de gnaise. Vârful se află așezat pe cea mai importantă culme secundară ce se desprinde din creasta principală a Munților Godeanu, Culmea Moraru-Gugu, aceasta fiind și cea mai înaltă culme cu pajiști alpine și perspective deosebit de spectaculoase. Culmea este mărginită de văile adânci ale râurilor Șes și Branului. Sub Vârful Gugu se află tăul omonim, lacul Gugu, situat într-o căldare și asociat cu un lac mai mic.

Vârful Gugu este singurul munte de peste 2.000 de m din România care prezintă în vârf o peșteră accesibilă, săpată de oameni, Peștera Gugului, situată la altitudinea de 2110 m. Se spune că aceasta este peșterea lui Zamolxe

Vârful Gugu din Munții Godeanu, mai este denumit și “muntele care se ascunde privirii”, un loc plin de mistere care în anumite ore din zi nu mai poate fi văzut, pentru că este cuprins, din senin, de valuri dese de ceață. Legendele spun că pe Vârful Gugu și-ar fi făcut sălaș Zamolxe, zeul dacilor, și tocmai de aceea unii pasionați de istorie consideră că acesta este muntele sfânt al dacilor. legendele sunt alimentate și de unele câmpuri energetice mai greu de explicat. Există pe aceste înălţimi şi un grup de sculpturi megalitice care conferă zonei un aer misterios.
Oamenii de ştiinţă susţin, în legătură cu dispariţia Vârfului Gugu, că este un fenomen optic de refracţie a luminii, produsă în anumite condiţii atmosferice. Aici se află un aşa-zis “centru de frig local”, generat de două căldări glaciare existente în apropierea Vârfului Gugu şi Vârfului Cracul Peşterii, fapt ce modifică densitatea stratului de aer şi astfel a indicelui de refracţie. O dovadă a modului în care fenomenele naturale susțin legendele. Sau inves…
Interesant este ca din peșterea din vârful muntelui stelele pot fi vazute și ziua. De la acea adâncime se putea zări licărirea stelelor şi când era lumina soarelui, datorită reflexiei razelor de lumină existente sub un anumit unghi de incidenţă în acel mediu.
Și pentru ca totul să fie misterios până la capăt Jules Verne a plasat acţiunea din romanul “Castelul din Carpaţi” în această zonă, fără să fi vizitat vreodată aceste tărâmuri. Victor Kernbach, care a scris despre “Enigmele miturilor astrale”, a afirmat că Vârful Gugu este centrul unuia dintre punctele energetice esenţiale ale Pământului. Locuitorii de la poalele muntelui sunt renumiţi pentru longevitatea lor, pusă pe seama acestei încărcături energetice deosebite.

Comentarii

comentarii