Cutremurul din Nepal, cu magnitudine de 7,8 pe Richter, produs în 25 aprilie a determinat o serie de modificări geologice, iar una dintre ele fiind aceea că Vârful Everest a coborât cu exact 2,8 centimetri.
Geologii au anunțat că puternicul seism produs în sudul-vestul Nepalului poate produce modificări geologie măsurabile la nivelul scoarței terestre, imediat după cutremur. După câteva zile de măsurători din spațiu, după compararea datelor, ceea ce a fost o bănuială s-a confirmat.
Vârfului Everest a pierdut 2,8 centimetri, Vârful Annapurna, tot din masivul Himalaya, a câștigat circa 20 de centimentri, iar capitala Kathmandu s-a deplasat cu cinci metri spre est.
Speialiștii spun că măsurătorile vor pune în evidență și alte modificări, dar că nu este exclus ca și aceste date să sufere alte noi modificări, urmare a unor alte sesime, replici ale cutremurului din 25 aprilie. Seismologii se așteaptă ca replici ale seismului din 25 aprilie se fie resimțite cel puțin câteva luni de acum înainte. Toate cutremurele cu magnitudini mai mari de 7 grade pot produce modificări geologie măsurabile, unele dintre ele putând fi cu adevărat dramatice.
Măsurătorile oficiale arată că vârful Everest are 8848 metri deasupra nivelului mării, iar pierderea în înălțime se datorează faptului că plăcile tectonice, care stau la bază, s-au relaxat.
Citește și: Moldoveanu, cel mai înalt punct din România
Atingând 8848 metri deasupra nivelului mării, Vârful Everest este cel mai înalt de pe Pământ. Situat în partea Mahalangur a masivului Himalaya, muntele separă China și Nepal.
Înălțimea muntelui a fost determinată pentru prima dată cu precizie în 1856. Școala de Trigonometrie Britanică din India a calculat prima înălțimea Vârfului Everest și au stabilit că aceasta este 8840 metri, foarte aproape de valoarea calculată cu instrumente moderne, azi.
Sursa foto: pixabay.com