http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Valea lui Stan. Cea mai frumoasă poveste

TRASEE

Valea lui Stan este un loc de poveste, poate una dintre cele mai frumoase povești ale Făgărașilor, iar povestea despre Valea lui Stan este una dintre cele mai greu de … povestit. Oricât ai citi, oricât te-ai documenta – dincolo de detaliile despre traseu – povestea o auzi și o vezi numai dacă te duci în Valea lui Stan, dacă te cațări, dacă îți simți inima bătând cu putere și propria respirație ca un vuiet. Povestea este dezvăluită cu adevărat doar ție și simțurilor tale. Povestea se simte, se gustă, se respiră și se trăiește numai pe viu.valea lui stan (5)Valea lui Stan este un adevărat traseu de munte, unde până nu calci cu propriul tău picior (cu bocanci de munte, obligatoriu), habar nu ai ce te așteaptă, indiferent câte fotografii, filme sau descrieri cu lux de amănunte ai fi auzit sau văzut de la alții.

Citeste si: Transfăgărășan – best road in the world (video)

Partea frumosă din poveste este că traseul a fost reparat și este practic accesibil oricărui om cu o condiție fizică mulțumitoare, care are puțin curaj și se încredere (dar își cunoaște bine limitele) în forțele sale. Pentru parcurgerea în siguranță a traseului, pentru a te putea bucura de toată povestea din Valea lui Stan traseu impune atenție, calm, calcularea ficărui pas, evitarea oricăror excese și exagerări, totul combinat cu mult respect și dragoste față de munte.

valea lui stan (1)Traseul este surprinzător de frumos și spectaculos și amenajat temeinic. Depinde de nivelul apei din canion dacă te uzi sau nu, dar chiar dacă va trebui să treci prin apă, nu sunt probleme, nici pentru neinițiați. O mențiune: apa este rece, chiar foarte rece indiferent de anotimp, iar în canion nu este niciodată cald, așa că un echipament bun este obligatoriu și te poate scoate din orice încurcătură.

valea lui stan (4)Singura problemă reala în valea lui Stan o pot avea cei care au rău de înălțime. Scările și piroanele care te ajută să parcurgi traseul sunt noi, bine ancorate, dar deseori poziționate în unghiuri bizare așa că și cei mai experimentați pot avea senzații de gol în stomac privind în jos, pe anumite porțiuni.

Citeste si: Canionul Șapte Scări – printre cele mai frumoase locuri din România

Intrarea în traseu este la mai puțin de trei kilometri după ce se trece de cetatea Poienari, urcând dinspre Curtea de Argeș. Locul este marcat cu o troiță afltă chiar la intrarea în traseu. Transfăgărășanul face acolo o curbă de 180 de grade și apoi urcă abrupt. Zona cheilor și a scărilor – porțiunea dificilă, se parcurge într-o oră și jumătate. După ce se termină această parte din traseu, prin chei, se ajunge la micul baraj care marchează sfârșitul traseului amenajat, marcajul continuă cu un urcuș abrupt prin pădure până într-o poienița unde mai toate grupurile opresc pentru masă de prânz. Urmează o coborâre prin pădure, apoi o porțiune de drum forestier care ocolește coadă lacului se ajunge la barajul Vidraru.

valea lui stan (8)Traseul este unul în circuit, marcat cu punct roşu şi refăcut integral cu aproximativ doi ani în urmă. Parcurgerea completă durează circa 4-5 ore, în funcţie de capacitatea fiecăruia.

Citeste si: De la Cheile Dâmbovicioarei în cavernele peșterii

În loc de final mai spun doar atât. Locul este minunat, inedit, tonic, generator de bucurii, chiar dacă efortul este susținut, în cazul în care nu ești atlet și faci mișcare adevărată rar. Peisajul se schimbă după fiecare colț, emoțiile pe care le produce locul sunt pozitive și nu le mai uiți, iar revenirea pe treaseu, a doua oară, a treia oară, îți oferă, de fiecare dată momente noi, de parcă o armată de spiriduși și zâne stau ascunse prin unghere, veșnic puse pe șotii, având misiunea să-ți producă noi și noi amintiri.

Valea-lui-Stan_harta

Harta traseului Valea lui Stan

Sursa foto: adevarul.ro/ – cu multumiri pentru creditare și felicitari autorului

Comentarii

comentarii