http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Unde fugim de canicula. Câteva puncte stategice cu aer condiționat natural

Vacanţe şi Călătorii

Prima săptămână a lunii august 2017 a fost ucigător de caldă. Chiar dacă nu au fost depășite recordurile oficiale de temperatura ale perioadei, orașele, aglomerate, poluate și sufocate de mașini au fost veritabile cuptoare. În plus perioada foarte caldă a durat extrem de mult, ceea ce face aproape imposibil de suportat. Soluția: locurile răcoroase, veritabile refugii și locuri de terapie pentru organisme suprasolicitate.

Este important de spus că în a doua săptămână a lunii august valorile de temperatură rămân ridicate și foarte ridicate, chiar dacă mai scad puțin în primele zile ale săptămânii. De la mijlocul intervalului vine un alt val de caniculă.

Unde fugim de canicula? Iată câteva soluții care rămân mereu la nivelul unor temperaturi de confort, indiferet cât de mare este vipia în aglomerările urbane.

Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, este cea mai răcoroasă destinație turistică din județul Sibiu, cu o temperatură de doar 16 grade Celsius, înregistrată marți la prânz în termometre, potrivit Centrului Meteorologic Transilvania-Sud. Noaptea, la Bâlea Lac temperatura scade cu câteva grade, ajungând la 12 grade Celsius.

Accesul se poate face din sud prin Pitești, Curtea de Argeș, Vidraru, Piscu Negru și din nord prin Sibiu pe DN1. Lacul este situat la 2.034 de metri altitudine. Este cel mai mare lac glaciar al masivului Făgăraș, cu peste 45.000 de metri pătrați.

Interesant este că statistica meteorologică arată că la bâlea temeperatura nu trece de 16-17 grade nici în cele mai fierbinți zile de vară. Vara, mai ales în iulie și august diferența dintre maximă și nimimă este foarte ică, de doar 4-5 grade, ceea ce este un semn clar de sănătate climatică al acestui loc fabulos.

În salina Turda e răcoare tot timpul anului. Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj şi, de când a fost modernizată (în urmă cu patru ani). În Salină poţi face o grămadă de lucruri, există o roată uriaşă, cu 6 gondole, de unde cei dornici pot admira un peisaj superb. Acelaşi peisaj îl poţi admira şi din liftul panoramic cu care se coboară până în Mina Rudof. Tot acolo există şi piste de minigolf, mese de biliard, teren sintetic de fotbal/volei/handbal, mese de ping-pong, loc de joacă pentru copii, un spaţiu pentru bowling şi un amfiteatru cu 200 de locuri pentru concerte. Temperatura nu depăşeşte 10-12 grade, iar aerul este foarte pur.

Peştera Gheţarul de la Scărişoara face parte din sistemul carstic Gheţar-Ocoale-Dobreşti, iar numele de gheţar vine de la faptul că ascunde în ea cel mai mare gheţar subteran din România. Pe lângă faptul că e foarte răcoroasă, e şi prima peşteră din ţara noastră care a fost declarată monument al naturii încă din 1938. Drumul prin pădure până la peşteră e minunat şi de aici poţi ajunge chiar în Arieşeni pe un traseu marcat cu triunghi roşu, în numai patru ore şi jumătate. Tot timpul anului acolo poţi găsi urme de zăpadă, iar gheaţa de la suprafaţa Sălii Mari a peşterii are între 10.000 și 4.000 de ani. Peştera mai adăposteşte şi o cascadă îngheţată, iar temperatura pe timpul verii este de câteva grade sub zero. Este deci chiar frig!

Canionul Șapte Scări din județul Braşov este un defileu săpat în calcar în masivul Piatra Mare. E format din şapte trepte cu înalţimi între 2.5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. E răcoare, aer curat, și este foarte aproape de București, dacă te coordonezi bine și-ți planifici corect drumul. Detalii și trasee aici.

Peştera Dâmbovicioarei este situată în partea sudică a Masivului Piatra-Craiului, zona Rucăr. Cu cât mergi mai în adânc pe Cheile Dâmbovicioarei, cu atât uiţi te bucuri mai mult de răcoare și liniște. Sunt circa 23-24 d egrade Celsius afară, în zilele cele mai încinse și doar cateva grade în perșteră.

Drumul Babelor sau Transbucegi este locul ideal unde ai răcoare, soare și perspectiva fabuloase. Vezi detalii aici. În plus te poți încărca energetic la umbra Sfinxului.

Barajul Vidraru e unul dintre cele mai frumoase din ţară. În plus este mereu răcoare. Este locul cel mai potrivit pentru fuga de caniculă pentru bucureșteni și piteșteni, dar și pentru cei de partea cealaltă a Făgărașilor. Locul este ușor accesibil, mai ales că bucureștenii au la dispozitie A1 și un drum de circa trei ore  din buricul Bucureștiului, până la buza lacului Vidraru. Și aici este răcoare, în cele mai încinse zile aici nu-s mai mult de 22 de grade Celsius.

Vârful Omu, din Munții Bucegi este cel mai înalt vârf din Munții Bucegi. Altitudinea sa este 2.505 metri, după alte măsurători, 2.507 metri, la baza bolovanului de pe varf, sau 2.514 metri în vârful acestuia (situație în care ar fi al șaselea vârf). Este vizibil de pe creasta Pietrei Craiului, precum și de pe Valea Prahovei. Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent. Temparatura este aici undeva pe la 17-18 grade în zilele foarte încinse de vara, iar umezeala la un nivel ideal.

Masivul Ceahlău este cel mai înalt dintre masivele muntoase din grupa Munților Bistriței. Este străbătut de paralela 47 grade latitudine nordică și de meridianul 25 grade longitudine estică și are limite la nord, valea Bistricioarei, la est lacul Izvorul Muntelui, la sud valea Bicazului, iar la vest văile Jidanului Bistrelor și a Pinticului. Cel mai apropiat oraș este Bicaz. La poalele lui, la circa 800 de metri altitudine se află stațiunea turistică Durău. Ceahlau (5)În zonă se ajunge pe DN15 pe porțiunea Bicaz – Poiana Largului – Tulgheș, sau pe DN12C pe porțiunea Bicazu Ardelean – Bicaz. Din DN15 se desprinde calea rutieră secundară DJ155F între Izvoru Muntelui – Durău – Ceahlău – Bistricioara.

Temperatura medie anuală este de 0,7 grade Celsius pe vârful Toaca și 7,2 grade C la poalele muntelui. Valorile maxime sunt înregistrate în luna iulie, când temperatura medie se situează în jurul valorii de 18 grade, iar valorile minime în ianuarie, când se înregistrează o temperatură medie de -3 grade C. În zonele înalte numărul zilelor de îngheț ajunge la 200, acest fenomen putând apărea chiar și vara. Media anuală a precipitațiilor este de peste 700 mm, din care 60-75% în lunile de primăvară și vară. Pot apărea precipitații sub formă de zăpada în orice lună a anului. Un alt aspect important este ceața, care apare foarte des de-a lungul anului (70%), dar care este elementul care poate genera momente unice – marea de la munte, mai ales privită de pe vârfuri.

Tu unde ai ales să fugi de caniculă?

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii