http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Ture de octombrie. Propuneri și provocări

Slider Homepage TRASEE

Luna octombrie promite să fie o luna de toamnă frumosă și liniștită. Temperaturile nu sunt nici prea mici, nici prea mari, iar turele de o zi sau două pe munte, adică atât cât durează un week-end sunt perfecte. Ai totul la pachet: mișcare și aer curat, peisaje fabuloase – pentru că limpezimea atmosferică din octombrie este fără egal. bucuria muntelui și plăcerea unei drumeții. Cu echipamentul adecvat, cu un rucsac ușor, pentru că turele sunt scurte, drumeția pe munte în octombrie este nu doar perfectă ci și necesară. 

Și pentru ca provocarea să fie completă iata câteva idei, despre care montaniarzii împătimiți spun că sunt ideale în octombrie, mai ales pentru frumusețea și culorile fantastice ale pădurilor și fânețelor.

Ture de octombrie

Piatra Craiului

ZĂRNEŞTI – GARĂ (730 M) – Cabana Plaiul Foii (849 m) – Plaiul Mare – Curmătura Foii (1375 m) — Poiana Tămăşel (1430 m) – Şaua Tămăşel(1580 m) – Şaua Funduri (1889 m), pe traseu de creasta – vârful La Om și coborâre spre podul Dâmboviței. 

Traseul are marcaj cu bandă roşie, până la cabana Plaiul Foii dar trebuie spus că marcajele sunt foarte rare și este nevoie de un ghid bun sau de o hartă foarte buna. Este un traseu de 13 kilometri care se parcurge ușor în 2-3 ore. Este și un foarte bun antrenament pentru ceea ce urmeză. Traseul este, în prima lui parte pe drumul forestier, construit în lungul Bârsei Mari, accesibil auto. Este unul dintre cele mai frecventate trasee. De la Curmătura Foii marcajul este triunghi albastru până la Şaua Tămăşel. Urmează traseul de creastă marcat cu punct roșu până la Vârful La Om, după care se coboară până la Poiana cu Totem pe marcaj cu dungă roșie și apoi pe marcaj cu dungă albastră până la podul Dâmboviței. Această parte a traseului durează 6-7 ore.

Traseul trebuie început la prima oră a zilei, pentru a ajunge la destinație pe lumină.

Ture de octombrie

Bucegi, abruptul prahovean

Bușteni – vf. Picătura – valea Albă – Bușteni

Tura se adresează persoanelor de nivel mediu, care au cunoștințele de bază ale cățărării pe stâncă și manevrele de coardă, precum și experiență în depășirea pasajelor expuse/aeriene. Se vor parcurge trasee cu pasaje tehnice scurte. Este recomandat ca participanții să aibă o pregătire fizică medie/superioară. Se va urca aproape 900m diferență de nivel din Bușteni (aprox. 1.000m) până pe vf. Picătura (1.910m).

Ture de octombrie

Valea Albă este poate cel mai cunoscut şi umblat traseu nemarcat din Bucegi. Printre atuurile sale: fără dificultăţi; ideal ca prim traseu nemarcat; proximitatea pereţilor Coştilei; plin de zăpadă pînă la începutul verii; cel mai rapid traseu de acces la platou în zona Caraiman-Coştila (când nu se ia la întrecere cu el telecabina) dar şi de coborâre de-acolo. Mulţi colindători ai traseelor nemarcate, numeroşi alpinişti, au prins gustul muntelui pe această vale.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii