http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trei aplicații vitale pentru montaniarzi

Alegerea Editorului Slider Homepage

Există zeci de aplicații pentru telefoanele mobile. Unele dintre acestea sunt cu adevărat utile și extrem de necesare. Am făcut un top cu trei aplicații vitale pentru montaniarzi. Practic, alături de bocanci, foaie de cort, lanternă și apă, aceste aplicații sunt obligatorii. Se poate spune despre aceste aplicații că sunt exact genul acela de soluții care te scapă de problemele inerente pe care le-ai putea întâmpina într-o drumeție montană.

Aceste trei aplicații sunt soluția în cazul în care te rătăcești, se schimbă brusc vremea sau ai nevoie de ajutor. Fiecare în parte îți poate salva viața!

1. Aplicația mobilă Munţii Noştri folosește colecţia de ghiduri turistice dedicate munților României, publicată de editura Sport-Turism între anii 1974-1992. Schubert & Franzke, firma specializată în maparea regiunilor turistice și orașelor, firmă ce se află și în spatele proiectului map2web.eu, a preluat acest brand și a îmbunătățit calitatea hărților existente ale masivelor muntoase din România, aducându-le în secolul XXI. Hărțile de pe mobil cuprind reprezentarea cartografică a masivelor montane, o descriere amplă a traseelor, alături de listarea unor popasuri şi refugii. Popasurile și refugiile sunt afișate în funcție de traseul pentru care se optează, iar traseele sunt predefinite și nu pot fi combinate. În cazul în care utilizatorii doresc să facă un traseu montan constituit din mai multe segmente, aceștia trebuie să își planifice din timp drumețiile, schimbând pe parcurs afișarea traseelor în aplicație.

Este important de știut că după momentul descărcării hărților acestea pot fi accesate offline. De asemenea, atât timp cât telefonul mobil dispune de o funcție GPS, utilizatorii se pot localiza pe hartă, având acces la informații despre latitudine, longitudine și elevaţie. Facilitatea le permite să transmită, dacă este nevoie datele de locație unor servicii specializate, în cazul în care este nevoie de ajutor.

La momentul scrierii acestui articol, se pot descărca gratuit, după instalarea aplicației, hărți pentru Munții Bucegi, Munții Ciucaș, Munții Piatra Craiului, Postăvaru – Piatra Mare – Baiului, Munții Retezat și Munții Rodnei.

Versiunea curentă a aplicaţiei Munţii Noştri conţine:
• cele mai actuale hărţi montane ale României (hărţile nou adăugate se pot descărca individual în momentul publicării lor)
• lista traseelor parcurse cu GPS-ul
• detalii tehnice ale traseelor (dificultate, profil, lungime, urcare totală, coborâre totală, timp dus, timp întors etc.)
• descrierile traseelor cu imagini reprezentative
• descrierile obiectivelor turistice din zonă cu imagini reprezentative
• puncte de interes cu vizualizare pe categorii, pe trasee
• căutare puncte de interes şi trasee
• legendă detaliată
• nu este nevoie de conexiune la internet pentru a vizualiza conţinutul
• schimbarea limbii de afişare (română sau engleză) direct din aplicaţie
• detalii poziţionare GPS pe hartă (latitudine, longitudine, elevaţie)

Singurul preț pe care trebuie să îl plătiți după instalarea hărților necesare constă în afișarea unor reclame tematice înainte de afișarea acestora, reclame interstițiale. Reclamele nu sunt intruzive, nefiind vizibile în restul timpului dedicat navigării în aplicație. Este printre puținele exemple de in-app ads pe care le-am văzut într-o aplicație dedicată călătoriilor, ce trec dincolo de sfera reclamelor Google pentru care optează dezvoltatorii.

În cazul în care în aplicație nu se regăsesc hărți ale munților pe care îi vizați pentru drumeții, puteți consulta hărțile celor de la modulo.gis; cel puțin doi masivi muntoși sunt cartografiați în plus, sau aplicația Salvamont care vă permite să descărcați hărțile traseelor ca imagini pe telefon.

Poți descărca aplicația de aici pentru iOS și aici pentru Android.

Aplicația este departe de a fi perfectă. Impune un anume nivel de cunoștiințe, nu este dedicată începătorilor în ale muntelui, ci celor care au cunoștiințe bune despre munte.

2. Salvamont este aplicația oficială a Asociației Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), realizată în parteneriat cu Vodafone România. În 2014 aplicaţia Salvamont powered by Vodafone a depăşit 135.000 de descărcări, în creştere cu 125% faţă de 2013, şi a ajuns la 40.000 de utilizatori unici lunar. Aplicaţia este compatibilă cu smartphone-urile Android şi iOS, poate fi descărcată gratuit de către clienţii tuturor operatorilor de telefonie mobilă şi va fi – curând – disponibilă şi pentru terminalele Windows Phone. Există și o variantă în limba engleză, pentru Android, iOS şi Windows Phone.

unnamed2În plus aplicație permite apelarea serviciului Salvamont la numărul 0Salvamont (0725826668), gratuit și cu tarif normal pentru toate rețelele.

Pentru sezonul de iarnă există o anexă a aplicației ce include un ghid complet, actualizat în timp real, cu informaţii despre starea zilnică a zăpezii şi calitatea pârtiilor de schi, cabane, traseele montane practicabile şi condiţiile meteo.

Aplicația are o rublică SOS, prin intermediul căreia pot solicită ajutorul echipei Salvamont, trimiţându-le automat acestora poziţia GPS, pentru o localizare cât mai exactă şi rapidă. Totul este să ai acces la internet și acoperire pentru rețeaua ta de telefonie mobilă.

Aplicația stabilește pentru cel care utilizează serviciile acesteia și apelează secțiunea SOS un tranfer complet de date între dispeceratul Vodafone al salvamont și cel în cazuă, care include informații referitoare inclusiv la nivelul bateriei telefonului, plus traseul, altitudinea și coordonatele celui în cauză.

3. Freemeteo.com este o aplicație perfectă pentru montaniarzi. Oferiă prognoze meteo detaliate pentru toate regiunile globului – atât pe uscat cât şi pe mare – concepute astfel încât să se adapteze nevoii de informare zilnică ale fiecărei persoane. Sunt analizate peste 10 milioane de locaţii geografice şi sunt emise buletine meteorologice amănunţite, actualizate de două ori pe zi. În plus, sunt prezentate în timp real buletine meteo de la toate staţiile globului aflate în reţea, cu scopul de a furniza informaţii precise despre condiţiile meteo locale.

Caracteristicile aplicației:

• Design modern şi pictograme frumoase
• Căutare inteligentă locaţie
• Serviciu automat de localizare
• Actualizări meteo personalizate
Aplicația este disponibila în limba română și are incluse toate crestele, vârfurile de munte și masivele muntoase din România.
• Condiţii meteo actuale
• Prognoze meteo săptămânale
• Previziuni orare detaliate
• Aplicaţia foloseşte servicii de localizare pentru a localiza automat poziţia dumneavoastră actuală. Aplicaţia funcţionează chiar dacă serviciile dvs. de localizare sunt dezactivate. Puteţi dezactiva serviciile de localizare din setările aplicaţiei sau din setările sistemului.

• Dacă alegeţi să utilizaţi widget-ul aplicaţiei, atunci nu puteţi stoca această aplicaţie pe cardul SD. Acest lucru este în conformitate cu standardele sistemului Android. Dacă nu puteţi găsi widget-ul Freemeteo în lista de widget-uri disponibile (setări – manager aplicaţii), verificaţi dacă aplicaţia este stocată pe cardul dvs. SD. Dacă este aşa, mutaţi aplicaţia înapoi în telefonul dvs. de pe cardul SD şi reporniţi aplicaţia.

• Toate informaţiile colectate de aplicaţie sunt anonime. Freemeteo va păstra aceste informaţii confidenţiale și nu le va împărtăşi cu terţe părţi, conform politicii noastre de confidenţialitate şi cookie-uri, disponibilă pe: http://freemeteo.ro/vremea/declaratie-de-confidentialitate/?language=romanian&country=romania

 Aplicația este disponibila aici pentru iOS și aici pentru Android.

Serviciul este disponibil si pentru dispozitive fixe. Poți avea informatii complete despre vremea de la munte, pentru șapte zile aici (http://freemeteo.ro/vremea/?language=romanian&country=romania). Selecteaza secțiunea ”munte” și vei afla cum este vremea ăe principalele creste montane din România. Dacă faci click pe hartă pe vârful de munte care te interesează vei avea detalii complete despre vremea în regiunea respectivă. Și nu cred că sunt vârfuri de munte care să fie omise! 

Citeste si:

 

Comentarii

comentarii