Moldoveanul este ținta tuturor celor care iubesc muntele. Emoția, vibrația și starea specială pe care o ai când stai moț în vârful Vârfului Moldoveanu este fără egal și imposibil de descris în cuvinte. Tot ce se poate spune este că simți efectiv că ai lumea, toată, la picioare, iar aerul tare îți curăță sufletul și mintea. Cine nu a ajuns pe Moldoveanu nu știe, nu înțelege, iar cine a ajuns vrea să revină pentru că vârful acesta este ca un drog bun.
Niciodată drumurile spre Moldoveanu nu seamănă între ele. Poți să mergi de zece ori pe același traseu și de fiecare dată drumul o să fie altfel. Cu atât mai mult diferă lucrurile când ai ca țintă Moldoveanu – doar pentru că mai sus nu se poate – și pornești din locuri diferite. Pentru asta am făcut cele trei trasee spre Moldoveanu, fiecare cu greul, emoția și farmecul lui.
Cabana Podragu, punct de reper în Făgăraș
Valea Vâlsanului – Vârful Moldoveanu. Este un traseu de 12-16 ore, relativ greu și recomandat celor care au antrenament pe munte. Este ideal în septembrie, este dificil și nerecomandat iarna, chiar și profesioniștilor. Traseul are circa 35 de kilometri. Traseul începe la Barajul Vâlsan, merge pe Şaua Scărişoara, ajunge la Vârful Galbena, apoi la Lacul Galbena și Vârful Roşu și se termină pe Vârful Moldoveanu.
Traseul începe la Barajul şi lacul de acumulare Vâlsan și este marcat cu triunghi albatru. La baraj se poate ajunge pe frum forestier de la Brădet pe valea Vâlsanului. Este drum de circa 15 kilometri care nu au fost incluși în traseu. După baraj începe urcuşul spre stânga și se ajunge pe muchia muntelui Ţuica şi pe golul alpin al muntelui Picuiata de unde pe pantă lină se ajunge la şaua Scărişoara. Locul este celebru pentru perspectiva unică pe care o oferă asupra Vârfului Moldoveanu.
De la șaua Scărișoara se merge mai departe spre vârful Galbena (2400 metri), iar în drepta se vede Lacul Galbena. Traseul urcă când lin când mai abrubt, pe creastă până pe vârful Moldoveanu.
Nici un traseu spre Moldoveanu nu poate fi considerat ușor. Toate sunt mai mult sau mai puțin dificile și impun o bună condiție fizică, o bună programare a traseului, echipament și disponibilitate la efort susținut, ambiție și voință. Ideea este că orice traseu spre Moldoveanu este demn de a fi trecut în palmaresul propriu, și trebuie privit ca o victorie personală.
Traseul Bâlea Lac – Vârful Moldoveanul este unul dintre cele care poate fi considerat celebru. Dacă îl parcurgi meriți titlul de montaniard.
Punctele principale ale traseului sunt: Balea Lac (2034 metri) - Șaua Capra – Lacul Capră - Portiță Arpasului – ”La trei păși de moarte” - Șaua Vârtopului - Arpașul Mare – Iezerul Podul Giurgiului - Șaua Podragului - Șaua Ucei Mari - Șaua Orzanelor – Vârful Vistea Mare - Vf. Moldoveanu (2544 metri).
Traseul are marcaj cu trinunghi albastru și durata estimată de 8-9 ore dus și tot atâta la întoarcere. Este un traseu recomandat vara și de evitat în sezonul rece. Pe traseu se află Cabană Podragu, cu posibilități d ecazare, vara și cu zonă bună de campare. Traseul este lung și solicitant, vremea este mereu variabilă, poate fi foarte frig chiar și vară. Echipamentul de munte este obligatoriu, inclusiv căciulă, mănuși, haine groase, bocanci, echipament pentru ploaie, mâncare, apă, lanterne.
Se pleacă de la Balea Lac spre Șaua Capra și Lacul Capră pe un teren abrupt și bolovănos. Din căldarea glaciară Fundul Caprei se ajunge la Cabana Capră. Urmează sectorul ”La trei păși de moarte” mai dificil, care trebuie parcurs cu calm și atenție. Zonă este prevăzută cu cabluri/lanțuri de asigurare. Poteca urcă pe Arpașul Mare și cobora pe piciorul Mircii. Treci pe lângă monumentul lui Nerlinger, iar în spate se vede lacul Buda. Ultima porțiune este mai solicitantă și cumprinde traseul între Vârful Vâstea Mare și Moldoveanu.
Zona “La trei pași de moarte” se poate ocoli prin stânga potecii prin Căldarea Pietroasa, pe marcajul ce duce la lacul Podragel – se coboară puțin dincolo de marcaj se ocolește zona mai dificila (custura, vârfulețele) după care se urcă accentuat (pe traseu nemarcat) spre Lacul Podrăgel – Podragu, pe piciorul Nordic al Arpașului Mic. Ocolirea adaugă circa o oră la traseu.
Numai dacă te chinui, dacă îți înfângi temerile, limitele și spaimele urcând pe propriile tale forțe până la cei 2544 de metri ai Moldoveanului înțelegi versurile lui Blaga.
Oprește Doamne clipa, cu care măsori eternitatea…
Opreşte trecerea!
Ştiu că unde nu e moarte nu e nici iubire,
dar, te rog, opreşte, Doamne, ceasornicul cu care ne măsori destrămarea!
Sursa foto: arhiva personala