http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee în Poiana Brașov

Slider Homepage TRASEE

După ce trece vara, iar românul nu se mai duce în weekend la mare, destinația principală pentru vacanțe și week-end devine Poiana Brașov. 

Poiana Brașov a fost din vechi timpuri destinația drumețiilor și a practicării sporturilor de iarnă. Prima mențiune documentară a acestui loc datează din 1427, în contextul activităților de oierit ce aveau loc aici. Schiorii au urcat Postăvaru încă din 1895, iar în 1906 în Poiană a avut loc primul concurs de schi. Până în preajma lui 1950, stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale. Doar câteva vilișoare sau cabane puteau fi zărite ici-colo. În 1951, la Poiana Brașov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, se dă în folosință un modern hotel al sporturilor și primul teleferic – Poiana-Postăvarul – pe o lungime de 2.150 metri. Urmează apoi alte și alte amenajări și dotări, care au adus Poiana la înfățișarea pe care o cunoaștem astăzi și au făcut din această zona locul preferat de vara până iarna și de iarna până vara.

Cea mai bună perioadă în care poți merge în Poiana Brașov este toamna. prețurile sunt bune, este aglomerație mai ales la finele săptămânii. iarna poiana este împărăția amatorilor de sporturi de iarna, cu atât mai mult cu cât aici este cea mai lungă pistă de schi din România. Poiana Brașov are 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate (Bradul – 458 m, Kanzel – 350 m, Sulinar – 2441 m, Ruia – 540 m, Subteleferic 1 – 495m, Subteleferic 2- 2220 m, Lupului – 2860 m, Drumul Roșu – 3821 m, Stadion – 300 m).

Cum ajungi în Poiană? Cu mașina, cu transport în comun, cu taxiul, cu bicicleta sau pe jos…

Pentru a ajunge cu autoturismul în Poiana Brașov, din orașul Brașov, trebuie să urmați direcția centru, semnalizată la toate intrările și intersecțiile importante din oraș. Pe măsură ce vă apropiați de centrul orașului veți întâlni indicatoare către Poiana Brașov. Distanța între Brașov și Poiana Brașov este de aproximativ 12 km și se parcurge în 15 – 20 de minute.

Din București, există două variante de a ajunge în Poiana Brașov: prin orașul Brașov, sau urmând traseul Predeal – Pârâul Rece – Râșnov (asumându-ți aglomerația) sau a doua variantă, imediat după podul rutier din Predeal virați la stânga (indicator rutier Râșnov, strada Valea Râșnoavei). Din Râșnov, mergi spre Cetatea Rășnovului și ai punct final Poiana Brașov. Ambele drumuri, atât cel din Brașov cât și cel din Râșnov, sunt foarte bine întreținute și practic nu sunt niciodată închise, nici măcar ân zilele cu multă zăpadă. Nu trebuie omisă aglomerația și nici faptul că uneori pe aceste căi de acces au loc diferite competiții (automobilistice sau cicliste) și atunci circulația poate fi oprită pentru câteva ore.

Cu bicicleta în Poiana Brașov. pentru cei care pot aceasta este cea mai bună soluție. Pentru a ajunge cu bicicleta în Poiana Brașov, cele mai accesibile trasee pe care nu ești deranjat de traficul auto pornesc de la „Pietrele lui Solomon” și sunt cunoscute sub numele de „Drumul vechi” și „Drumul forestier”. „Drumul vechi al Poienii” a fost utilizat de vehicule până în anul 1966 când s-a dat în folosință noul drum care pornește din „Livada Poștei”, iar în prezent este folosit ca și traseu turistic. Este un traseu foarte popular printre localnici sau turiștii care doresc o plimbare nu foarte solicitantă din Brașov până în Poiana Brașov. Traseul are aproximativ 3,5 km și poate fi parcurs pe jos cam în 50 – 60 de minute iar cu bicicleta cam în 30 – 40 de minute. „Drumul Vechi al Poienii” se intersectează cu drumul nou în zona Poiana Mică și continuă paralel cu acesta, prin pădure.

„Drumul forestier” este un alt traseu pe care puteți urca cu bicicleta sau pe jos din Brașov în Poiana Brașov. Pornești tot de la Pietrele lui Solomon, în stânga vechiului drum. Urmând acest traseu veți ajunge în Poiana Brașov chiar pe Pârtia Bradul, putând continua drumeția pe Drumul Roșu, până sus la Cabana Postăvarul.

Desigur, în Poiană poți ajunge cu bicicleta și pe asfalt, dacă ești adeptul pedalatului pe șosea. Iată dovada (video credit – aerialmedia on Vimeo)

Iata alte câteva trasee în Poiana Brașov:

  1. Restaurant Poiana Ursului (Poiana Brașov) – Vălcelul lui Smautz – Poiana Drester – Peștera de Lapte – Culmea Crucurului – Refugiul Sulinar – Pârtia Bradul (Poiana Brașov). Traseul este marcat cu punct albastru, durează o oră și jumătate, două ore, este de dificultate medie și este accesibil tot anul.
  2. Poiana Brașov (Patinoar) – Vanga Mică – Cabana SKV Postăvarul. Traseul este marcat cu cruce albastră, durează o oră și jumătate, două ore, este de dificultate medie și este accesibil tot anul.
  3. Poiana Brașov (Patinoar) – Vanga Mare – Avenul Groapa de Aur. Traseul este marcat cu punct roșu, durează o oră și jumătate, două ore, este ușor și este accesibil tot anul.
  4. Dobrogeanu Gherea (Brașov) – Izvorul lui Ion – Valea cu Apă – Restaurant Poiana Ursului (Poiana Brașov). Traseul este marcat cu triunghi albastru, durează două ore, două ore și jumătate-trei ore este ușor și este accesibil tot anul.

Citește și

 

Comentarii

comentarii