Este greu de spus cât sunt de frumoși Munții Piatra Craiului. Și este foarte greu de spus că-s cei mai frumoși. Se poate spune cu certitidine că-s unici, tot așa cum unici sunt și Bucegii, și Făgărașii și Ceahlăul, și Apusenii, și Munții Maramureșului. De fapt acesta este mare dar. Fiecare masiv muntos, fiecare creastă, fiecare vale, cheile, peșterile, sun unice, frumoase și fără asemănare.
Piatra Craiului este fără asemănare! Traseele din Rezervații sau traseele din zonele de dincoace de ariile protejate sunt, fiecare în parte, fără seamăn. Dacă știe cineva să-mi spună care-i cel mai fumos traseu, să-mi spună! Ce pot eu spune este că doar în Parcul Național Piatra Craiului sunt peste 40 de trasee marcate, șapte refugii.
Mai jos sunt detalii despre câteva dintre cele mai fumoase trasee din Piatra Craiului. Sau mai corect, detalii despre trasee unice din Piatra Craiului. (click pe hartă pentru o imagine mărită)
Taseul începe la Curmătura Foii merge în Poiana Tămășel , urcă pe Vârful Tămășel apoi trece legănat pe șaua Tămășel, urcă pe umerii Pietrei Craiului, ajunge la Marele Grohotiș, trece pe la Ceardacul Stanciului, pe la Prepeleag, apoi coboară pe Valea Urzicii, merge mai departe pe șaua Funduri, apoi în Poiana Funduri și în Poiana Grind și iese La Table.
Traseul este marcat cu triunghi albastru, durează 10-12 ore.
Se poate spune că acesta este unul dintre cele mai frumose trasee. Este un spectacol fără egal, desfășurat pe la baza versantului vestic, într-o zonă plină de evenimente carstice. Traseul este simplu până în șaua Tămășel, unde este abrupt și cu adevărat dificil între șaua Tămășel și Poiana Funduri. Între Poiana Funduri și La Table, traseu nu are nici un fel de dificultăţi.
Traseul este recomandat numai celor experimentați, cu echipament adecvat și bine antrenați. Traseul este recomandat doar în perioada caldă și este interzis iarna.
Zârnești – Prăpăstiile Zărneștiului – Zărnești
Traseul începe la Zărnești, urcă la Refugiul Diana, merge mai departe pe Brâna Caprelor, ajunge la Șaua Padinii, ajunge la Cabana Curmâtura de unde trece prin Cheile Zărneștilor și iese la Zărnești.
Traseul este marcat cu bandă albastră și durează circa 10 ore.
Este al doilea ca lungime din cele trei circuite clasice care traversează masivul. Traseu de abrupt cu peisaje impresionante. Ţinând cont de particularităţile terenului traseul a fost împărţit în mai multe segmente.
Zărnești (730 m) – refugiul Diana (1510 m) este accesibil în tot cursul anului.
Refugiul Diana (1510 m) – Brâna Caprelor – șaua Padinei Închise (1955 m) – traseu de abrupt, spectaculos, dificil, în ascensiune continuă. Nerecomandat pe vreme nefavorabilă și interzis iarna.
Șaua Padinei Închise (1955 m) – cabana Curmătura (1470 m) – traseu de abrupt, dificil, în coborâre continuă. Nerecomandat pe vreme nefavorabilă și interzis iarna.
Cabana Curmătura (1470 m) – Prăpăstii – Zărnești (730 m) – traseu de coborâre, lipsit de dificultăţi.
Tot traseul are același marcaj.
Cabana Curmătura – Poiana Funduri
Traseul începe la Cabana Curmătura, continuă cu Șaua Funduri și Poiana Funduri
Traseul este marcat cu punct roşu și durează circa 12 ore.
Este unul dintre cele mai lungi și mai dificile trasee din Piatra Craiului, dar este traseul de creastă printre cele mai frumoase din masiv. Este recomandat turiştilor antrenaţi, obişnuiţi cu căţărarea pe stânci. De la cabana Curmătura, se pot parcurge şi porţiuni mai mici ale crestei, alegând trasee în circuit Este lipsit de apă. Traseul este nerecomandat pe vreme rea şi interzis iarna.
Traseul a fost împărţit în două etape. Creasta Nordică şi Creasta Sudică.
Creasta Nordică începe la Cabana Curmătura (1470 m) – Şaua Crăpăturii (1660 m) – vârful Turnul (1923 m) – Şaua Padinei Închise (1955 m) – Vârful Ascuţit (2156 m) – vârful La Om (2238 m) – Şaua Grind (2150 m) și are marcaj cu punct roşu. Este traseu de creastă, dificil și complet interzis iarna.
Creasta Sudică începe la Şaua Grind (2150 m) – coama Lungă – Şaua Funduri (1889 m) – Poiana Funduri (1368 m). Este marcat cu punct roşu este traseu de creastă, dificil și interzis iarna.