http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee în Munții Parâng

Carpatii Meridionali Munții Șureanu-Parâng-Lotrului TRASEE

Una din cele mai mari realizări, pentru deschiderea turistică a Munților Parâng, unici prin structura, masivitatea și detaliile lor geografice și geologice este Transalpina, cea mai înaltă șosea de la noi din țară, care ajunge până la altitudinea de 2.200 metri, oferind imagini de o frumusete rar întâlnită, chiar și pentru spectaculoși Carpați Meridionali.

Muții Parâng (4)

Munții Parâng

Pe cuprinsul întinderii munților Parâng se află un vârf muntos de peste 2.500 de metri, și anume vârful Parângul Mare, cu 2.519 metri și trei vârfuri de peste 2.400 de metri: Gemănarea, cu 2.426 metri, Stoinița, cu 2.421 metri și Cârja cu 2.405 metri și aproximativ 15 vârfuri de peste 2.300 metri. (Click pe hărți pentru o imagine mărită)

muntii_parangharta_muntii_ParangTrasee în Munții Parâng

1. Petroşani-Valea Maleia-Telescaunul Rusu- Cabana Rusu- Poiana Nedeii. Până la Telescaunul Rusu se poate ajunge cu maşina iar de aici cu telescaunul până în Poiana Nedeii, iar apoi pe jos de la telescaun pe marcaj bandă roşie. Este drum de două-trei ore.

2. Poiana Nedeii – Vârful Parângul Mic –  Vârful Cârja – Vârful Stoeniţa – Vârful Gemănarea – Vârful Parângul Mare. Se merge pe traseu marcat cu punct roşu. Este drum de 4-5 ore, pe alocuri dificil.

3. Petroşani – Cheile Jieţului – cabana Groapa Seacă – Obârşia Lotrului. Este drum care poate fi parcurs cu mașină, pe alocui este drum forestier. Este un traseu foarte frumos, dificil pe unele porțiuni, mai ales primăvara, cu o lungime de 28 de kilometri. Poate fi parcurs și pe jos, dar numai de drumeți bine antrenați.

4. Groapa Seacă – Valea Jieţului – Pârâul Roşiile – Stâna Roşiile – lacul Roşiile – lacul Mândra. Traseul are marcaj cu punct roşu și este drum de circa șase ore, pe alocuri dificil

5.Cabana Groapa Seacă – valea Jieţului – Culmea Ţiganului – Muntele Mija. Marcaj cruce roşie, este drum de 5-6 ore.

6. Obârşia Lotrului – valea Lotrului – lacui Câlcescu – lacul Pencu – lacul Vidal. Este traseu cu marcaj cruce roşie şi triunghi roşu și timp de mers de 6-7 ore. Traseul este spectaculos, relativ ușor.

7. Cabana Obârșia Lotrului – Poiana Muierii – Cabana Voievodul – Lonea – Petrila – Petrosani – Vârful Piatra Leșului – Cheile Piatra Roșie – Petroșani. Traseul este accesibil și iarna dar numai turiștilor antrenati.
Timp de mers: 6-7 ore. Marcaj de la Cabana Obârșia Lotrului – Lonea – triunghi roșu.

Ca amplasare cabana Obârșia Lotrului este asezată la răscrucea a numeroase trasee, fiind un adevărat punct central turistic al munților Parâng.

Citeste și: Munții Parâng. Lacuri glaciare, cabane și Transalpina
Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii