http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Trasee auto de week-end

TRASEE Vacanţe şi Călătorii

Ce faci cand vremea nu te mai trimite la plaja si nici nu poti urca pe munte? Te urci in masina!

Brasov- Sf. Gheorghe- Miercurea Ciuc- Toplita

Distanta: 196 km
Durata traseului la volan: 3 ore
Cand e mai bine sa te duci: tot timpul anului, insa e de preferat de primavara pana toamna, cand peisajul este incantator.
Pregatiri de drum: varianta alternativa este prin Odorheiul Secuiesc, care este putin mai lung insa la fel de pitoresc, www.viamichellin.com, maps.google.com.

Recomandari

Brasovul este punctul de plecare pe traseu si ii poti acorda cateva ore pentru a-l descoperi. Este atractiv atat pentru cei care iubesc natura, cat si pentru cei care sunt interesati de cultura si istorie.

Brasov_montaniarzi.ro

Brasov

Probabil cea mai cunoscuta cladire-emblema a Brasovului este Muzeul Judetean, situat in Piata Sfatului; din anul 1950 functioneaza in cladirea care in trecut adapostea “Casa Sfatului”. Cladirea imbina elemente ale stilului gotic cu elemente ce apartin renasterii si barocului si a suferit de-a lungul timpului numeroase restaurari si reconstructii. Aici vei gasi o expozitie permanenta de peste 3000 de piese grupate pe domenii: arheologie la subsol, istorie la parter si istorie moderna la etaj.

Piata Sfatului_montaniarzi

Piata Sfatului Brasov

Mai poti vizita Biserica Neagra, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Biserica Neagra_montaniarzi.ro

Biserica Neagra Brasov

Si daca nu te-ai plictisit pana acum trebuie neaparat sa descoperi macar cateva zone ale Cetatii Brasovului a carei constructie dateaza din 1383 : bastioane – Bastionul Tesatorilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Graft, Bastionul Funarilor, Bastionul Postavarilor, Bastionul Cojocarilor; turnuri – turnul alb, turnul negru, turnul cizmarilor si turnul cutitarilor; cinci porti – Poarta Ecaterinei, Poarta Vamii, Poarta Principala, Poarta Strazii Negre, Poarta Schei.

Poarta Schei Cetatea Brasovului_montaniarzi.ro

Poarta Schei Cetatea Brasovului

Dupa ce ai parasit Brasovul, la 15 km in sus spre Sfantu Gheorghe se afla in localitatea Prejmer cea mai mare biserica fortificata din SE Europei. A fost construita in sec XIII si detine cel mai vechi altar din Transilvania- 500 ani. Era inconjurata de ziduri cu grosime de 3 – 4 m si inaltime de 12 m, bastioane fortificate, porti de fier, poduri mobile; santul care inconjura cetatea avea latime de 18 m si o adancime de 2-4 m.

Cetatea Prejmer#2_montaniarzi.ro

Cetatea Prejmer

Datorita pozitionarii sale, cetatea trebuia sa apere pasul Buzau; de-a lungul timpului a fost atacata de 50 de ori de catre turci, dar a rezistat eroic. In prezent, in interiorul cetatii functioneaza un muzeu etnografic sasesc.

Mergand mai departe spre Miercurea Ciuc te poti opri la Malnas Bai, la 22 km nord de Sfantu Gheorghe si la Ozunca Bai, la 5 km de gara Bixad. Sunt mai putin cunoscute fiind doua statiuni balneoclimaterice de interes local, unde se gasesc izvoare cu apa minerala benefice pentru diverse afectiuni.
Atractia insa o constituie mlastina cu apa minerala, o rezervatie naturala protejata, unde cresc flori si plante foarte rare, printre care plante carnivore.

In apropiere de Baile Tusnad se gaseste celebrul lac Sfanta Ana, singurul lac din Europa Centrala, asezat intr-un crater vulcanic, insa de data asta incearca sa ajungi si in rezervatia Tinovul Mohos, aflata in apropiere. La o altitudine de 1050 m, rezervatie de tip floristic, are o suprafata de 240 ha, iar tinovul sau “Lacul cu muschi” cu o suprafata de 80 ha este acoperit de paduri de pinus silvestris, mesteacan pitic, mesteacan pufos si turbarie ce atinge grosimea maxima de 20 m.

Tinovul Mohos_montaniarzi.ro

Tinovul Mohos

Flora este formata din raritati botanice de pe vremea glaciatiunii, cea mai interesanta fiind Roua Cerului, o planta carnivora care se hrăneşte cu insecte chiar şi de 15 sau 20 de ori mai mari decât ea, acestea fiind ademenite cu nişte tentaculele acoperite cu picături de sevă otrăvitoare.

Drosera_montaniarzi.ro

Drosera

In rezervatie mai poti vedea si pinii pitici, care seamănă cu bonsaii japonezi. Accesul in rezervatie se face doar alaturi de ghid specializat.

In continuare traseul urmeaza DN 12, iar la 35 km de Miercurea Ciuc si la 15 km de Gheorgheni, poti face un popas la Manastirea Izvorul Muresului, din satul Izvorul Muresului, comuna Voslobeni, considerate “perla” manastirilor din Transilvania.

Manastirea Izvorul Muresului_montaniarzi.ro

Manastirea Izvorul Muresului

In dreptul localitatii Voslabeni, se observa pe partea stanga un indicator care arata drumul de acces catre pestera Sugau, de la DN mai sunt aproximativ 6 km. Pestera este cunoscuta localnicilor de multa vreme, insa a fost studiata recent, in anii 60. Este impartita pe 4 etaje de galerii, dispuse pe mai multe nivele; are 1021 m lungime, 67 m diferenta de nivel si o extensie de 42 m. aici exista specii de insecte, fluturi si lilieci. Vizitarea se face doar cu ghid si echipament corespunzator.

Pestera Sugau#2_montaniarzi.ro

Pestera Sugau

In apropiere de Gheorgheni, in localitatea Lazarea se poate vizita Castelul Lazar, construit in 1532, fiind o imbinare arhitectonica de stil romanic, cu cel gotic si cel renascentist. Constructia este monumentala datorita dimensiunilor impresionante, fiind alcatuita din castel si incinta fortificata. In present este un important centru de creatie si gazduieste obiectele de arta donate de catre artistii participant de-a lungul timpului la taberele de creatie.

Castelul Lazarea_montaniarzi.ro

Castelul Lazarea

Mergi mai departe spre Toplita, unde poti vizita muzeul etnografic al localitatii care prezinta aspecte specifice zonei: agricultura, cresterea animalelor, pastoritul, paduraritul, mestesuguri traditionale, vanatoarea, pescuitul, culesul din natura; obiecte ce ilustreaza portul popular, amenajarea si impodobirea locuintei; instalatii traditionale; obiecte ce ilustreaza aspecte ale vietii spirituale, de cult, credinte; muzeul  poate fi vizitat zilnic intre orele: 08:00 – 16:00, exceptand sambata si duminica.

In apropierea luncii Muresului se mai gaseste o cascada cu ape termale, de aceea poate fi vizitata si in timpul iernii pt ca apele sale nu ingheata. In plus, trebuie stiut ca isi schimba in permanenta aspectul datorita depunerilor de travertin, rezultat al continutului ridicat de carbonat de calciu din apa.

Cascada Termala Toplita_montaniarzi.ro

Cascada Termala Toplita

 

Realimenteaza:

Trebuie sa te abati putin de la traseu si sa incerci gulasul de la Basa Fogado, in apropiere de Gheorgheni, pe teritoriul comunei Joseni. In plus, poti alege orice din lista de mancaruri cu specific secuiesc si cu siguranta vei fi la fel de incantat . http://basafogado.com/

Basa Fogado_montaniarzi.ro

Basa Fogado

 

La culcare:

Daca vrei sa ai parte de o experienta cu adevarat unica, incearca sa ramai peste noapte la castelul Kalnoky, aflat la mai putin de 10 km de Sfantu Gheorghe, in satul Valea Crisului. Dateaza din 1685 si a fost construit in locul unui conac renascentist. Dupa restaurare, a fost inclus in circuitul turistic de catre proprietar, alaturi de castelul si casele taranesti detinute de el in Miclosoara. Impresiile unei nopti intr-un palat martor a secole de istorie? De nedescris !

Preturi incepand de la 36Eur/noapte, http://www.transylvaniancastle.com/

Comentarii

comentarii