http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Tigăile din Ciucaș. Goliat, Porumbelul, Babele la sfat și Mâna Dracului

Carpatii Orientali Masivul Ciucas

Tigăile din Ciucaș, cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munții Carpați, Masivul Ciucaș, declarate monument al naturii, impresionează prin dimensiunile și formele variate. Situate pe teritoriul administrativ al județului Prahova, la limita cu județul Brașov, în partea de nord a stațiunii turistice Cheia, acestea, reprezintă o rezervație naturală de tip geomorfologic, faunistic, floristic și peisagistic declarată arie protejată în anul 2000.

Aria protejată reprezintă o zonă naturală din centrul masivului Ciucaş, ce cuprinde un ansamblu neregulat de stâncării (turnuri, ciuperci de piatră de diferite forme şi dimensiuni) formate prin acţiunea aerului (îngheţ-dezgheţ, vânt, variații de temperatură) şi a apei (spălare, şiroire); abrupturi calcaroase şi grohotişuri; goluri alpine, păşuni şi pajişti. Arealul Tigăile din Ciucaş este inclus în situl de importanţă comunitară – Ciucaş.

Întinse pe o suprafață de trei hectare, Tigăile Ciucaș au dimensiuni care variază între 80 și 100 de metri. Formele lor variate șlefuite, în timp, au făcut ca acestea să primească diverse denumiri. Goliat, Porumbelul, Babele la sfat, „Turnul lui Goliat” sau Mâna Dracului sunt doar câteva dintre cele mai deosebite, a căror denumire exprimă exact felul în care arată.

Privite din depărtare creează impresia unei metereze, dar observate de aproape, Tigăile prezintă aspectul unor ansambluri de turnuri, stânci și ciuperci de piatră, înconjurate, la bază de grohotișuri. Complexul de turnuri este alcătuit din Tigăile Mici și Tigăile Mari, acestea din urma fiind cele mai înalte, dar și cele mai late, întinse pe un kilometru de creastă. Tigăile Mari este cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munţii Carpaţi. Uimeşte atât prin înălţime, unele dintre stâncile uriaşe având chiar şi 80-100 de metri, dar şi prin lăţime, deoarece complexul de turnuri inegale pare ca un gard întins peste mai mult de un kilometru de creastă. Pietrele gigantice au răsărit de nicăieri, de parcă lava unui vulcan a erupt spre cer, dar a încremenit fără a se revărsa, formând aceste turnuri.

Relieful este unul spectaculos și complex, potrivit sursei amintite, specific munților formați prin conglomerate, fiind alcătuit din abrupturi calcaroase, grohotișuri, goluri alpine, pășuni și pajiști. Geologii spun că zona s-a format în evoluţia periglaciară a vârfului Tigăile Mari şi au suferit modificări pe parcursul timpului. Unul dintre turnuri a fost divizat atât de adânc încât aminteşte de trunchiurile de copac gemene, care pornesc din aceeaşi rădăcină, dar tulpinile sunt separate.

Flora acestei arii naturale este reprezentată de specii de arbuști și subarbuști, precum ienupărul, merișorul, afinul sau smârdarul. Sunt întâlnite aici specii floristice rare, precum floarea de colț, iarba osului, stânjenelul mic de munte, piciorul cocoșului de munte, cimbrișorul de câmp, sânziana. Fauna ariei cuprinde specii de mamifere (urs brun, lup, râs, vulpe, pisică sălbatică, cerb), păsări (acvilă de munte, uliu, vultur, privighetoare, cinteză) și reptile (viperă comună, șopârlă de munte).

Accesul către Tigăile Ciucaș se face prin stațiunea Cheia, parcurgând Pasul Bratocea, dinspre Brașov. La tigăile din Ciucaș se mai poate ajunge pe DN1A – Ploieşti – Lipăneşti – Gura Vitioarei – Vălenii de Munte – Măneciu – Cheia (dinspre Bucureşti), pe DN1 – Sinaia – Comarnic – drumul judeţean 101 S – Secăria – Valea Doftanei – DN1A – Cheia (dinspre Sinaia) sau pe DN1A – Braşov – Săcele – Babarunca – Cheia (dinspre Braşov).

Principalele locuri de cazare şi puncte de acces în Masivul Ciucaş sunt reprezentate de Staţiunea Cheia, Cabana Muntele Roşu şi Cabana Ciucaş la care se poate ajunge prin Pasul Bratocea dinspre Braşov.

Sursa foto

Comentarii

comentarii