http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Stejarul de 900 de ani de la Mercheașa

BLOG Evenimente Slider Homepage

Stejarul de 900 de ani de la Mercheașa a fost descoperit în anul 2010, în urma unui concurs organizat pentru copii de către Fundația “Mihai Eminescu Trust”. O fetiță din satul Mercheașa l-a găsit, iar după ce a fost identificată specia căruia îi aparține Asociația Carpaterra împreună cu Institutul de Cercetare Agricolă și Silvică (ICAS) Brașov au evaluat vârsta stejarului, după o metodă stabilită de cercetătorii englezi, care au măsurat timp de 300 de ani un stejar într-o zonă din Anglia și au observat că acesta creștea cu ceva mai mult de un metru în circumferință, într-o sută de ani.

Stejarul de 900 de ani de la Mercheașa

Marele stejar, ajuns la o vârstă impresionantă, stabilită cu precizia ca fiind de peste 900 de ani, a devenit un veritabil personaj pentru iubitorii de natură de puțină vreme (mai exact în urmă cu doar trei ani, în 2015), în urma unui concurs iniţiat de Prinţul Charles. Stejarul de 900 de ani  se află printre alți arbori care depășesc bine 500-600 de ani în pădurea virgină de la Şinca, unde se află și cel mai înalt brad din România.

Locul este o catedrală unde copacii fabuloși știu ceea ce nu scrie în nici o carte de istorie. Fiind o veritabilă minune a naturii, stejarul de 900 de ani din satul braşovean Mercheaşa a rezistat războaielor, sutelor de ierni geroase, ploilor şi cutremurelor. A auzit de Ștefan cel Mare, poate Mihai Viteazu a stat la umbra lui, a trecut prin războaie, incendii și urgii…  Specia stejarului este “Quercus robur” şi are azi o circumferinţă, măsurată la înălţimea de 1,3 metri de la pământ, de 9,3 metri. Are o înălţime de 21,3 metri şi o coroană aproape întreagă, frumos rotunjită. În plus, până la înălţimea de 3 metri de la pământ, are cinci cioturi, urme ale unor ramuri rupte de-a lungul vieţii sale. Copacul este sănătos şi nu a fost afectat de insecte dăunătoare, iar în partea de jos are patru zone cu scoarţă arsă superficial, probabil urme ale focurilor făcute de ciobanii care au grijă de vitele satului.

Stejarul de 900 de ani de la Mercheașa

Descoperit în urma unui concurs Stejarul a fost înscris de Asociaţia Geopark Perşani, care acum se numeşte Carpaterra, în competiţia Arborele anului în România, pe care a şi câştigat-o în 2011.

Stejarului i se mai spune Bătrânului Carpaţilor, Înțeleptul și Regele Pădurilor. Copacul face parte dintr-o rezervaţie naturală de stejari seculari, declaraţi monumente ale naturii, şi a stârnit interesul nu numai al cercetătorilor, ci şi al turiştilor. Bătrânul Carpaţilor este acum îngrădit pentru a nu fi distrus şi poate fi vizitat de toţi cei care vor să îi cunoască povestea.

Stejarul de 900 de ani de la Mercheașa

Studiind legătura vârstei cu circumferinţa unui stejar s-a ajuns la concluzia că Stejarul din Mercheaşa are o vârstă de circa 900 de ani, rămânând sub semnul întrebării care sunt amintirile acestuia. Firul istoriei arată că sigur a privit la ridicarea satului Mercheaşa (atestat în 1448, potrivit Enciclopediei Geografice a României). Ani la rând, stejarul a scăpat de fierul toporului. A devenit tot mai falnic, mai greu de doborât. Pe lângă el, au trecut spre răsărit saşii protejaţi de cavalerii teutoni în migraţia lor. Au ridicat aşezări, cetăţi, au întărit fortificaţii precum: Hoghiz, Şoarş, Ungra, Micloşoara, Cetatea Brasovia întărită de teutoni între 1212-1218 şi altele, iar în anul 1241, bătrânul stejar a simţit iureşul tătarilor în timpul Marii Invazii pustiitoare.

Satul Mercheaşa se află la 70 de kilometri de Braşov şi 5 kilometri de Rupea. Satul Mercheașa are 400 de locuitori, aparține de comuna Homorod și se află la 70 de kilometri de municipiul reședință de județ. Din DN13 se ajunge în sat pe un drum neasfaltat cu o lungime de 10 kilometri. Toți locuitorii satului te pot îndruma pe poteca care duce la stejarul de 900 de ani! 

Localizarea GPS: 46.0661965N ,  25.3620458E 

Citeste si:

Sursa foto

Comentarii

comentarii