http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Sfânta Ana, unicul lac vulcanic din Europa

Alegerea Editorului Trebuie sa stii!

Sfânta Ana este unicul lac vulcanic din Europa. Lacul Sfânta Ana, se află în România, în Carpații Orientali, la granița județelor Harghita și Covasna, într-un loc parcă desprins dintr-o poveste cu împărați și zâne, înconjurat de păduri de conifere.

lacul sfanta ana (3)Lacul Sfânta Ana este la 950 de metri altitudine. Drumul până aici șerpuiește prin pădure, iar vara este un loc perfect pentru puțină răcoare. În zonă sunt locuri minunate, printre care Peștera Puturosul, de unde ies gaze cu efecte terapeutice din adâncurile pământului. Din această cauză i se mai spune Grota Puturoasă sau Pucioasa.

Mofetele, băile uscate cu gaz, sunt adevărrate izvoare de sănătate, indicate mai ales persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului locomotor și vascular. Însă, mare grijă, deoarece excesul acestor băi afectează sănătatea, deci nu trebuie să stați prea mult în peșteră și nici să treceți peste linia care indică gazele.

Un alt loc interesant este și prăpastia numită Cimitirul Păsărilor, nume provenit de la faptul că foarte multe păsări mor aici din cauza lipsei de oxigen.

De la zona de campare se poate coborî la lac prin pădure, iar în aproximativ 15 minute veți ajunge. Lacul are o suprafață de 20 ha și o adâncime de 7 metri. Acesta este exact în craterul unui vulcan.

lacul sfanta ana (1)Legenda acestui loc spune că pe acest loc se afla cu foarte foarte mult timp în urmă, o cetate. Stăpânul acesteia era supărat pe 13 fete din popor, printre care și Ana, cea mai frumoasă dintre ele. Astfel că le-a înhămat la o caleașscă și le-a biciuit până a început să le curgă sânge. Ana nu a mai rezistat din cauza durerii și a zis o rugăciune la Dumnezeu urmată de un blestem: „Dă Doamne să se crape pământul acum, să ne scufundăm și noi!” Și așa s-a întâmplat: muntele s-a surpat și din lacrimile fetelor s-a născut acest lac curat ca lacrima.

Apa lacului este foarte curată, iar puritatea ei se apropie de cea a apei distilate. Nu are oxigen, iar din această cauză nu există nici o viețuitoare în lac. Povestea spune că cine intră în lac se spală de păcate și sigur nu va mai muri.

O modalitate foarte bună de relaxare este o plimbare cu barca pe lac. Zona este puternic ionizată negativ, iar efectele pozitive asupra sistemului nervos se fac simțite numaidecât.

În rezervația Lacul Sfânta Ana se află și Lacul cu mușchi, mai puțin cunoscut, loc în care, dacă stai mai mult ești înghițit de mlaștină. De asemenea, în rezervație se întâlnește și singura plantă carnivoră din România: Roua Cerului sau Drosera Rotundifolia.

După un kilometru de mers prin pădure se ajunge în craterul Ciomatu Mare din munții Harghita, care alături de munții Gurghiu și Călimani formează cel mai lung lanț vulcanic din Europa.

Comentarii

comentarii