http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Sequoia Gigantea de România

BLOG Trebuie sa stii! Vacanţe şi Călătorii

Arborii de Sequoia Gigantea sunt printre cele mai înalte creații de pe Pământ, cresc în mod obișnuit în pădurile din Munții Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste două mii de metri. Arborii uriași pot trăi mii de ani,  de regulă între 3000 și 5000 de ani și ajung la o înălțime de 145 de metri și o circumferință de 38 de metri. Acești arbori gigantici au fost botezați de botanistul german Stephen Endlicher după numele unui șef de trib local, Sequoyah sau Sikwayi, inventatorul primului alfabet fonetic al indienilor cherokee.

Sequoia Gigantea (2)

Lemnul arborelui Sequoia Gigantea este dur, puternic îmbibat cu rășină și rezistent la foc datorită structurii spongioase a scoarței, care la rândul ei poate atinge și un metru grosime, fiind impregnată cu o substanță ce alungă insectele. Sequoia Gigantea se înmulțește prin semințe, dar numai din semințele arborilor care trec de 30 de ani. Exemplarele tinere se pot înmulții prin lăstari.

Citeste si: Pădurile virgine, comoara verde a României

Minunatul Sequoia există însă, în mod excepțional și în România. Câteva exemplare se găsesc la Băile Herculane. Mai mult exemplarele aclimatizate la noi fac parte dintr-o subspecie mai rară a gigantului. Sequoia Gigantea nu crește doar la Băile Herculaneci în mai multe zone din țară. Dacă vrei să vezi această minune a naturii și nu te poți duce în California, care este patria lor poți merge în rezervația forestieră Arborele de Sequoia de la poalele Masivului Vlădeasa, din județul Cluj, pe Dealul Mare din satul Măderat, județul Arad sau la Oradea și la Băile Herculane, în județul Caraș Severin.

Sequoia Gigantea

Exemplarul de la Băile Herculane, județul Caraș Severin, dovedește prin prezența sa că arborele Sequoia este capabil să se dezvolte și în condițiile unei altitudini reduse. Așezarea lui pe Valea Cernei, la o altitudine de 160, îi conferă un climat cu influențe mediteraneene. Deși nu a ajuns la maturitate, arborele din Herculane măsoară deja 30 de metri înălțime și un diametru de 1,50 metri.

Citeste si: Câți copaci sunt pe Terra? Cum stă România?

Arborele de Sequoia din județul Cluj, aflat pe “Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu și satul Rogojel, este cel mai impunător arbore din Munții Apuseni. Acesta a fost plantat, în urmă cu mai bine de un secol, la poalele Masivului Vlădeasa, de baronul ungur Gal Silvestru care a adus semințele de Sequoia Giganteaascunse într-un baston pe care l-a găurit pe interior. Gal Silvestru iubea pomii, așa că pe moșiile lui a plantat mai multe specii rare nu doar Sequoia, ci și pin negru(Pinus Nigra) şi Zada (coniferul cu frunze căzătoare, cunoscut şi sub numele de Larice sau Larix Decidua).

Citeste si: Bradul ciobanului cu 10 mioare de la Gura Râului

În Arad, pe Dealul Mare din satul Măderat, pot fi văzuți doi arbori similari, aduși din California, în anul 1845, de baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din această zonă. Arborii au o înălțime de aproximativ 35 de metri și o circumferință de peste cinci metri și se poate spune că-și trăiesc prima tinerețe vârsta lor fiind puțin trecută de 125 de ani.

Citeste si: Bătrânul alb din Parcul Hășmaș

Mai există trei exemplare de arbori Sequoia la Oradea, în vecinătatea Școlii Generale nr. 14. Aceștia au o vechime de peste 100 de ani, iar înălțimea variază între 19 și 22 de metri, iar diametrul  este cuprins între 64 și 90 centimetri.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii