http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Recomandari pentru drumetii si trasee montane

BLOG

Pentru ca fiecare traseu in Bucegi pe care l-am parcurs anul acesta a fost fie cu peripetii, fie s-a incheiat cu lectii pentru data urmatoare, am incercat sa fac o lista cu lucrurile de care ar trebui sa tinem cont atunci cand ajungem pe munte. Sunt lucruri de bun simt de altfel si simpla lor enumerare, cel putin pe mine ma va ajuta sa plec mai bine pregatita data viitoare intr-o tura pe munte.

Traseu Busteni - Gura Diham - Valea Cerbului - Vf Omu montaniarzi.ro #9

Respectati muntele!

1. Inainte de plecare, informati-va in primul rand despre durata traseului montan pe care vreti sa il parcurgeti, eventual gradul de dificultate, plus starea vremii. Nu numai pentru situatii neprevazute, e bine sa cunoasteti si programul de functionare al mijloacelor de transport pe cablu.

2. Nu plecati fara harta traseelor montane din zona pe care o veti parcurge. Este foarte adevarat ca traseele sunt destul de bine marcate, dar pot aparea surprize neplacute si e nevoie sa schimbati traseul, sa il scurtati, e bine sa aveti la voi o imagine a variantelor de rezerva. Nu vorbesc din teorie, mi s-a intamplat nu o data.

3. Nu urcati pe munte fara echipament adecvat. Nu uitati sa puneti in rucsac o lanterna frontala de preferat si trusa de prim-ajutor medical.

4. Nu va abateti de la traseu, mai bine spus, folositi numai traseele marcate. Urmariti marcajele si nu incercati sa gasiti scurtaturi indiferent cat de bine cunoasteti traseul sau cat de bine sunteti pregatiti pentru munte.

5. Nu plecati singuri pe munte. Am intalnit asemenea cazuri, probabil ca e frumos sa fii tu cu gandurile tale in linistea muntelui, dar nu se stie niciodata ce se poate intampla, si probabil ca e mai usor daca mai este si altcineva cu tine. Ideal este sa faci parte dintr-un grup de minim 3 persoane.

6. Informati cabanierul de traseul pe care urmeaza sa il parcurgeti, mai ales daca aveti ca tinta sa ajungeti la o cabana sau sa treceti pe langa una.

7. Nu aruncati deseuri in natura. Purtati o punga de plastic in care sa puneti toate resturile, indiferent cat de mici. La intoarcere le aruncati in primul tomberon intalnit.

8. Nu consumati bauturi alcoolice. Motivele sunt mai mult decat evidente.

9. In caz de accident, reactionati prompt. Anuntati salvamontul si oferiti cat mai multe detalii mai ales despre locatie, evaluati corect gravitatea evenimentului.

Numarul de telefon este (zero) 0salvamont (0725826668).

In plus, am descoperit ca exista si o aplicatie pentru telefonul mobil, realizata de cei de la Vodafone, se numeste Salvamont, am instalat-o, review-urile erau in general pozitive, sper sa nu fie nevoie sa o testez, mai mult decat pentru harti.

Muntii Bucegi De La Babele Catre Padina www.montaniarzi.ro

10. In final, respectati muntele, incercati sa va bucurati de tot ceea ce va ofera si incercati sa va integrati in natura, sa respectati zonele protejate, vegetatia si oamenii intalniti.

Comentarii

comentarii