http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Polovragi, peștera lui Zamolxe

BLOG Pesteri

Veche de peste 150 de milioane de ani, Peștera Polovragi ascunde în adâncurile sale secrete ale tuturor celor care au trecut și trăit în cavernele ei. Nu știu dacă există sau nu vreo dovadă, dar ȘTIU că Zamolxe, înainte să fie zeu a pășit în peșteră pentru că doar așa se poate explica taina, misterul și umbra lui care se simte în Polovragi.

DSCF4465Se spune că denumirea peșterii vine de la planta numită polovragă, o plantă prelucrată de vraci și întrebuințată ca remediu împotriva mai multor boli. Alții spun că denumirea de Polovragi vine de la vraci. Vracii, acei tămăduitori de pe vremea strămoșilor daci, erau iscusiți în prelucrarea plantelor.

Peștera are o vechime de milioane de ani, fiind un meandru fosil al râului Olteț, este practic lucrătura Oltețului într-o fâșie calcaroasă, calcarul peșterii fiind de vârsta jurassicului, adica de acum 150-200 de milioane de ani, când Zamolxe umbla pe Pământ, iar lucrătura este ulterioară formării calcarului care găzduiește peștera. Peștera este în continuă formare, nu doar etajul trei care este vizitabil, sub el râul Olteț sapă ultimul etaj, zona activă, care e la o adâncime de 25 de metri.

polovragi (1)După ultimele măsurători ale speologilor, peștera are o lungime de 10.593 de metri de labirint pe o lungime de 1,5 kilometri, adică atât este între poarta amonte și poarta aval, în exterior. În interior este un labirint, are continuitate, are intrare și ieșire. Partea vizitabilă este exact artera marii vărsări, artera aval, de aceea e atât de mare și pe înălțime și pe lățime și are 600 de metri pe drept, dar mai are și colaterale.

Intrarea aval a fost funcțională încă din eneolitic, pentru că intrarea din amonte nu exista. Nefiind drumul forestier, care a fost făcut în anii ’50, nu se știa că peștera are o intrare și o ieșire, de unde și acele interpretări cum că peștera duce în Ardeal, la Sibiu, la Sarmisegetuza sau că sunt comori dacice aici. Ieșire a fost de fapt intrarea naturală dintotdeauna și atunci sigur că cea mai folosită este prima porțiune.

În interior, pe pereți, e mult negru de fum, care încă nu s-a acoperit, pentru că durează o vreme până când pereții calcaroși vor fi căptușiți cu argilă de către apa de infiltrații. Prima porțiune, cea turistică, e mai puțin interesantă din punct de vedere al formațiunilor speologice, dar pe partea speologică se fac trasee la solicitare, aici putând fi admirate stalactite, stalagmite, bazine foarte adânci unde apa depășește un metru, stalagmite coraloide care se formează prin prelingerea mai multor picături, în amonte fiind și stalagmite lumânare, cu picătură centrală, formându-se un adevărat străjer, care are rol de pilon de susținere a clădirii naturale.

Peștera Polovragi, ca toate peșterile mari, sigură și accesibile, a fost prima casă a omului și aici cu atât mai mult, pentru că ursul de cavernă nu putea pătrunde, așa că peștera a fost casa oamenilor multe sute de ani. Polovragi e plină de urmele oamenilor de altă dată, aici s-au găsit bucăți ceramice. Polovrați a fost mai poi ascunzătoare de fugari, haiduci și aomni în cautare de adăpost. Printre cei ce au călcat în peșteră și Zamolxe, iar energia zeului se simte și în peșteră timpul stă în loc, iar metabolismul se schimbă total.

polovragi (2)Peștera este în afara timpului. Și este așa dintotdeauna. În peșteră nu intră lumină, nu se schimbă anotimpurile, ești rupt de ce e afară.

Pe tot traseul vizitabil sunt întâlnite diferite formațiuni cărora de-a lungul timpului le-au fost atribuite nume. Pe unul dintre pereți poate fi văzută și pictura care înfățișează Moartea, realizată în tehnica negru de fum. Scaunul lui Zamolxe este o bucată de calcar în formă de scaun și este o căzătură absolut naturală de pe vremea când curgea râul Olteț la acest nivel. Sigur că a fost folosit ca atare pentru că până la scaun sunt vreo 200 de metri de la intrarea în peșteră și nu ai unde să te așezi. Acolo vracii aplicau tratamentul celor care aveau nevoie. Cuptorul dacic este locul unde este cel mai mult negru de fum, ceea ce înseamnă că au fost folosite până recent.

Colonia de lilieci a fost, este și va fi atracția acestei peșteri. Liliecii au o vechime de 60-70 de milioane de ani evoluție pe pământ, au vârsta calcarului, sunt de dinainte de a se forma etajul vizitabil al peșterii. Ei sunt călăuzele și azi, au fost antemergătorii și ghizii pentru oamenii de cavernă, pentru ei, liliecii, cunosc peștera, ca nimeni altul.

polovragi (3)La Peștera Polovragi se poate ajunge de pe DN 67, care leagă orașul Râmnicu-Vâlcea de Târgu-Jiu. Comuna Polovragi se află chiar la granița dintre județele Vâlcea și Gorj, la o distanță de 54 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii