http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera Urșilor, peștera lui Traian

BLOG Pesteri

Declarată monument al naturii, Peștera Urșilor din Munții Apuseni, județul Bihor este un loc unic în Europa. Aflată la ieșirea din satul Chișcău, comuna Pietroasa, spre satul Giulești și Păstrăvăria Chișcău, Peștera Urșilor este unul dintre locurile fantastice ale României, care a impresionat și continuă să impresioneze. Efectiv la Peșterea Urșilor se ajunge destul de ușor. La Chișcău se poate ajunge dinspre Oradea – Beiuș sau din direcția Deva – Stei, pe DN 76 (parte din E79), până în dreptul platformei industriale din Sudrigiu, de unde drumul continuă pe DJ 763.

peștera urșilor (1)

Citeste si: Peștera Muierii, minunea din maruntaiele Parângului

Istoria pe care o are Peșterea Urșilor este relaviv recentă, peștera fiind descoperită în septembrie 1975, în urma unor lucrări executate la o carieră aflată în imediata vecinătate a satului Chișcău. Cel care a călcat primul în peșteră este Traian Curta, unul din minerii care lucra la carieră. În urma unei explozii controlate, de rutină, acesta a observat o crăpătură în rocă, s-a strecurat prin ea și cu lâmpașul a intrezărit o lume fantastică. Crăpătură pe care sesizat-o minerul deschidea singura cale de acces din Peșterea Urșilor.

Inițial o minte sucită și stupidă a vrut să distrugă peșterea pentru că încurac planurile economice, dar spiritele urșiolor și-au făcut treaba și peșterea a fost salvată, pusă în conservare și amenajară partial pentru a fi inclusă în circuitul turistic. Amenajarea s-a încheiat în 1978, dar Peștera Urșilor a intrat în circuitul turistic abia la 14 iulie 1980, dată la care a fost inaugurată oficial.

peștera urșilor (1)

Cu o lungime de peste 1.500 metri, peștera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, iar cea de-a doua, lungă de 521 metri este rezervată cercetărilor științifice. Peștera Urșilor este formată din patru galerii – Galeria Oaselor, Galeria ”Emil Racoviță”, Galeria Lumânărilor și Rezervația Științifică. Accesul în Galeria Științifică, aflată în continuarea Galeriei ”Emil Racoviță” și accesibilă numai printr-un puț de 30 metri și este destinată speologilor profesioniști.

Citeste si: Peștera Vântului, cea mai mare peșteră din România

Denumirea de Peștera Urșilor provine de la numeroasele oase de urs găsite în peșteră.  În urma cercetărilor și analizelor efectuate de către specialiști, s-a stabilit că acele schelete aparțin unei specii dispărute de urs de cavernă (Ursus Spelaeus). Potrivit acelorași cercetări, s-a aflat că cele mai vechi oase au o vârstă de 100.000 ani, iar cele mai recente, doar 17.000 ani. Ceva s-a consumat atucni, din punct de vedere geologic, iar accesul în peșteră a fost blocat până ce Traian, minerul a găsit calea de acces.peștera urșilor (3)Urșii de cavernă aveau dimensiuni impresionante față de speciile de urși care se găsesc în prezent, în Romania. Ursul de peșteră avea aproximativ patru metri înălțime, atunci când se ridica în două labe, și o greutate impresionantă de 1.000 kilograme.

La momentul descoperirii Peșterii Urșilor, existau cinci schelete complete din specia Ursus Spelaeus. Un al șaselea schelet complet se află într-o zonă care nu se vizitează, aflată în Rezervația Științifică din Peșterea Urșilor. În capătul Galeriei ”Emil Racoviță”, a fost reconstituit un schelet al ursului de cavernă pentru a exemplifica vizual dimensiunile acestei specii.

Citeste si: Peșterile de la Piscul Negru

Galeria Oaselor este secțiunea din peșteră care se află la intrare, numele provenind de la numeroasele oase ale urșilor de Cavernă, găsite în acest loc. Oasele au rămas în același loc în care au fost găsite. Grosimea tavanului la intrarea în Peștera Urșilor, în punctul în care s-a intrat pentru prima dată, este de numai doi metri, fiind cea mai mică grosime din toată peștera.

peștera urșilor (4)

Galeria ”Emil Racoviță” este cea mai mare galerie din porțiunea amenajată a peșterii și a fost denumită după marele speolog și cercetător Emil Racoviță, de al cărui nume se leagă mai multe descoperiri importante. Galeria conține formațiuni calcaroase spectaculoase, stalactite, stalagmite, coloane, care au diferite forme și mărimi. În această galerie, tavanul are grosimea cea mai mare din toată peștera. Pot fi admirate și superbele formațiuni de stalactite și stalagmite, dintre care se remarcă cele numite Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul, Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și Sfatul Bătrânilor. Tot timpul anului, temperatura din peșteră este de 10 grade.

Galeria Lumânărilor din Peștera Urșilor și-a primit numele după numeroasele stalactite care seamănă cu niște lumânări. Aceasta duce spre ieșirea din peșteră, o ieșire creată în mod artificial pentru ca turiștii să ajungă într-un loc cât se poate de apropiat față de punctul de plecare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii