http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera Topolnița. Printre primele 20 de peșteri din lume

Alegerea Editorului BLOG Pesteri

Peștera Topolnița, situată în județul Mehedinți, unicat în țară din punct de vedere al formațiunilor carstice, este un loc foarte căutat de specialiștii din întreaga lume, prin lungimea ei de 10.330 metri peștera fiind a doua ca mărime în România și a 17-a din lume.

Peștera Topolnița (4)Peștera Topolnița este situată în partea centrală a Podișului Mehedinți, între localitățile Cireșu și Marga, la aproximativ 35 kilometri nord de Drobeta Turnu Severin, actualmente este închisă din cauza accesului dificil pe culoarele sectoarelor subacvatice. Cu o lungime de 20,5 kilometri din care numai 11 kilometri exploatați de speologi, ea a fost săpată în calcarele malmneocomiene din Dealul Prosacului, la 400 metri altitudine. Este o peșteră gigant, cu o rețea de galerii dispuse pe patru niveluri: două fosile, unul subfosil și celălalt activ.

Citeste si: Peștera Vântului, cea mai mare peșteră din România

Peștera a fost săpată de trei râuri: Topolnița, Gaurinți și Ponorat. Are cinci guri de acces: gura Prosacului (cu un impresionant portal de 67 metri înălțime), gaura lui Ciocardie, intrarea cunoscută sub numele de Peștera Femeii, și cele doua deschideri de la Gaurinți.

Peștera Topolnița (3)Râul Topolnița pătrunde în subteran prin gura Prosacului și iese prin gaura lui Ciocardie. Galeria Emil Racovița, cea mai impresionantă formațiune speologică din Carpați, este cea mai lungă galerie a peșterii, are 1.570 metri.

Peștera Topolnița (1)În galerii, cu săli uriașe și cascade de apă, se întâlnesc forme bizare de relief, de unde și denumirile: marea lumânare, pădurea cu lumânări, marele dom stalagnitic, lacul de cleștar. În Peștera Topolnița s-au descoperit urme umane din neolitic. Din punct de vedere carstic, aici sunt conservate formațiuni fosiliere unice în lume.

Citeste si: Peștera Valea Cetății, o catedrală subterană

Este o peșteră caldă, temperaturile oscilând între 8,2 și 10,8 grade. La poarta de ieșire a peșterii crește laleaua pestriță (Fritillaria montana), monument al naturii. Peștera Topolnița nu poate fi vizitată, deocamdată, decât cu aprobarea Academiei Române. Din acest motiv la fiecare dintre intrări au fost fixate grilaje de fier care stau tot timpul încuiate.

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii