http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera Tăușoare. Cea mai lungă peșteră din Carpații Orientali

BLOG Pesteri

Peștera Tăușoare este situată în Munții Rodnei și este cunoscută drept cea mai lungă peșteră din Carpații Orientali și a treia ca lungime din România, prin cei aproximativ 20 kilometri ai săi. Peștera a fost deschisă pentru public în 2012. Până atunci peștera a fost accesibilă doar specialiștilor. Peștera Tăușoare nu va fi deschisă turismului de masă, ci doar unor grupuri restrânse, de maximum zece persoane, care vor putea vizita peștera de două ori pe lună, pentru protecția ecostemului din peșteră.

peștera Tăușoare (1)Vizitarea peșterei se va face doar cu echipament de protecție special și în urma semnării unei declarații pe propria răspundere, având în vedere că este nevoie de o condiție fizică bună pentru a putea străbate traseul lung de un kilometru, care coboară până la o adâncime de peste 200 metri.

Citeste si: Polovragi, peștera lui Zamolxe

Toate acestea fac din vizitarea peșterii o provocare excepțională pentru cei care se simt în stare.

Tariful de vizitare este de 20 lei de persoană, cel de fotografiere este între 100 și 500 lei pentru filme documentare și de 1.000 lei pentru filme artistice.

peștera Tăușoare (3)Peștera de la Izvorul Tăușoarelor se află la o altitudine de 964 metri în Munții Rodnei, accesul făcându-se din comuna Rebrișoara, pe DJ 172D, spre Valea Gersei. Galeriile sale măsoară o lungime de circa 20 kilometri, însă dimensiunile exacte vor fi stabilite în urma operațiunii de cartare ce se desfășoară în prezent în baza unui proiect cu fonduri europene.

Citeste si: Peștera Măgurici, peștera cu lilieci

Peștera face parte din rețeaua de situri Natura 2000 și este încadrată la clasa de protecție maximă A, ceea ce permite doar o formă restrictivă de turism.

peștera Tăușoare (4)De asemenea, Peștera Tăușoare are statut de habitat de importanță europeană pentru chiroptere, aici hibernând în jur de 10.000 de lilieci. Până acum au fost identificate patru specii de lilieci (Rynolophus hipposideros, Myotis myotis, Myotis Blythii, Rhinolophus ferrumequinum), însă există indicii și despre existența unei a cincea specii, extrem de rare care crește enorm valoarea ecosistemului și impune măsuri de protecție – ceea ce nu poate decât să ne bucure!

Sursa foto: wikipedia.org

Comentarii

comentarii