http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera Muierii, minunea din maruntaiele Parângului

BLOG Munții Șureanu-Parâng-Lotrului Pesteri

Una dintre cele mai frumoase peșteri din România este Peștera Muierii. Poate că deloc întâmplător este și prima peșteră care a fost electrificată.

pestera muierii (7)Aflată în comuna Baia de Fier din județul Gorj, Peștera Muierii (sau Muierilor) a fost săpată în masivul calcaros Parâng (pe marginea lui sudică), de râul Galbenul iar deschiderea peșterii se află la o altitudine de 700 de metri. Declarată Rezervație Speologică în anul 1955 și Monument de Rezervație Naturală, Peștera Muierii conține originale concrețiuni calcaroase care îi conferă unicitate și care sunt principalele atracții ale acesteia. Peștera s-a format acum 125 milioane de ani, iar procesele continuă și azi.

pestera muierii (8)Se întâlnesc impresionante forme ale reliefului carstic precum Bazinele Mici, Orga, compusă din stalagmite unite cu stalactite, Domul Mic, ce are aspectul unui castel gotic cu trepte formate din stalactite și stalagmite, Altarul cu stalagmite-coloane foarte apropiate între ele, Cupola altarului, asemănătoare unei catedrale, Amvonul, Cascadele Împietrite, Dantela de Piatră, Sala Turcului, Candelabrele Mari sau Vălul Miresei, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola altarului, care este înaltă de 17 metri se află și azi o impresionantă colonie de lilieci.

harta pestera muieriiAlte câteva atracții sunt Poarta, Sala cu Guano și Galeria Urșilor unde a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor cu mult înaintea erei noastre. De asemenea, în 1952 au fost descoperite și fragmente de oase provenind, foarte probabil, de la trei indivizi diferiți. Fragmentele de craniu aparținând unui individ de sex feminin au fost recent datate de către cercetători ca având o vechime de aproximativ 30.000 ani.

Sala Liliecilor adăpostește numeroase colonii de lilieci din speciile Myotis, Miniopterus și Rhinolophus, iar în Sala Minunilor unde se află formațiuni carstice precum Soacra, Japoneza, Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici sau Coloana cu meduze. Deosebite sunt și Sala Perlelor cu un tavan jos, chiar sub un metru în unele locuri, și o podea de forma unui mozaic, din cauza numeroaselor cristale și perle de peșteră, și nu în ultimul rând Galeria electrificată, galeria principală a Peșterii ce găzduiește structuri ca Bazinele Mici și Bazinele Mari care mai ales primăvara sunt pline cu apă.

pestera muierii (6)

Cu o lungime de peste 3.500 de metri, Peștera Muierilor este compusă din patru Galerii dispuse pe două niveluri. Nivelul inferior constituie rezervația speologică împărțită în două sectoare – nord (1.500 de metri de galerii) și sud (880 metri de galerii). Etajul superior are o lungime de peste 1.200 de metri și este compus dintr-o rețea de cavități și canale foarte greu accesibile. Pe acest nivel numai o porțiune de circa 550 de metri este vizitabilă fiind amenajată pentru turiști.

pestera muierii (4)

Denumirea Peșterii Muierilor (regionalismul ”muiere” înseamnă ”femeie căsătorită”) vine din timpuri străvechi, potrivit legendelor. Unele dintre acestea susțin că în timpul războaielor cu năvălitorii locurilor, pe când bărbații plecau la lupte, în această peșteră se adăposteau femeile cu copii și bătrânii. Alte legende datorează denumirea faptului în zilele uscate de secetă, femeile mergeau să toarcă la gura acestei peșteri, curentul de aer rece ce ieșea din interiorul ei ușurându-le munca.

pestera muierii (5)Primele informații scrise despre acest monument al naturii datează din anul 1870. După electrificarea Peșterii Muierilor, între anii 1963 și 1978 aceasta a devenit cel mai popular obiectiv turistic speologic al României, fiind vizitată anual de zeci de mii de turiști. Remarcabil este faptul că Peștera Muierilor are două intrări, traseul turistic din peșteră travesând, prin ”interior” muntele. Ieșirea are în stânga Cheile Galbenului, iar în dreapta pereţii plini de stânci amenințătoare ai Parângului.

Peștera  poate fi vizitată perioada mai-octombrie, iar la ea se poate ajunge din șoseaua (DN 67) care leagă Târgu Jiu de Râmnicu Vâlcea prin localitatea Poienari spre Baia de Fier.

pestera muierii (2)Peștera Muierilor rămâne un loc magic și plin de mistere. Se spune că aici se petrec minuni, iar femeile care nu pot avea copii își găsesc “leacul”. De asemenea, se pare că ar avea efecte curative pentru anumite afecțiuni, precum astm bronșic, diabet, reumatism, dereglări hormonale, depresii, stres sau insomnii.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii