http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Peștera Măgurici, peștera cu lilieci

BLOG Pesteri

Peștera Măgurici deține rarități mineralogice mondiale și naționale, ce fac din aceasta un monument al naturii. Aici au fost identificate cinci specii de lilieci, dintre care trei sunt unicat în Europa și sunt considerate specii ocrotite în baza acordului privind Conservarea Liliecilor în Europa.

Raritățile din peștera Măgurici sunt: liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) și liliacul cu aripi lungi (Miniopterus schereibersii).

Pestera-Magurici-(intrarea)

Intrarea în peștera Măgurici

Peștera a fost declarată arie naturală protejată de interes național în 2004, Peștera Măgurici aflându-se în partea nord-vestică a Podișului Someșan (în versantul sudic al Dealului Măguriței), pe teritoriul satului Răstoci, comuna Ileanda, din județul Sălaj, în imediata apropiere a drumului european E58, care este și cea mai ușoară cale de acces.

Întinsă pe o suprafață de un hectar, peștera reprezintă o rezervație speologică dezvoltată în roci atribuite erei geologice a oligocenului, cu galerii, săli circulare, diaclize, săritori, cu depuneri parietale de calcit.

Peștera Măgurici, cunoscută și sub numele Peștera de la Răstoci, se deschide cu o galerie de acces care ajunge în Sala Bifurcației, din care se intră în mai multe galerii: Galeria Ascendentă, Galeria cu Lilieci, Galeria cu Guano.

Peștera a fost explorată și topografiată în octombrie 1978. Atunci, speologii care au pătruns și au executat măsurători au descoperit bogata faună de lilieci.

lilieci

Liliecii din peștera Măgurici

Între  galeriile peșterii se face remarcată Galeria cu Lilieci, întrucât peștera este un spațiu de hibernare, reproducere și creștere a puilor, pentru lilieci, precum și un loc de întâlnire pentru colonia de împerechere a speciei Miniopterus schreibersii.

Citeste si: Peștera Valea Cetății, o catedrală subterană

În arealul rezervației se află colonii de sute sau mii de exemplare, în funcție de specie, sezon și de biologia lor. La suprafață, pe întreaga întindere de lângă peșteră există terenuri arabile, pășuni, păduri de foioase, astfel că zona reprezintă un teritoriu de hrănire bun pentru populațiile de lilieci.

image002

Schema peșterii Măgurici

Una dintre cele mai cunoscute peșteri din județul Sălaj, Peștera Măgurici rămâne un important obiectiv turistic din Transilvania.

Aceasta reprezenta un punct de atracție și pentru căutătorii de comori, care extrăgeau cristale de ghips, cu efect negativ asupra populațiilor de lilieci, azi această activitate fiind complet interzisă.

31Citeste si: Peștera Urșilor, peștera lui Traian

În peșteră sunt formațiuni cu totul și cu totul speciale. Chiar de la intrare sunt stalagmite, unele de-o palmă, altele de jumătate de metru, din gheață.  Accesul efectiv în peșteră este permis doar speologilor.

Relieful carstic din interior este foarte colorat, de la maro intens, până la nuanțe pământii, de la crem pe alocuri, până la zone gri, galbene și verzi de la o vegetație primară, adaptată la condiții de temperaturi scăzute și lumina puțină.

Merită să ajungi aici, chiar dacă accesul în peșteră nu este recomandat, pentru ineditul locului și pentruspectacolul pe care îl oferă, gratuit liliecii.

Sursa: .emaramures.ro/

Comentarii

comentarii