http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Pe bicicletă. Trasee în Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania

Featured, Home Page Pe bicicleta

Amatorii de trasee pe bicicletă au la dispoziție trasee ce străbat 26 de sate cu biserici fortificate, plusi cetatea medievală Sighişoara. În total este vorba despre mai mult de 200 de kilometri de trasee de bicicletă şi drumeţie în Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania.

landscape-829690_1280Asociaţia Mioritics şi WWF (World Wide Fund for Nature) – România sunt cei care au pus la punct aceste trasee pe bicicletă şi de drumeţie care străbat situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania şi care totalizează 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate şi prin cetatea medievală Sighişoara, leagă patru monumente UNESCO, de la Sighişoara, Viscri, Saschiz şi Breite, şi traversează arii naturale protejate de importanţă europeană şi naţională.

Citeste si: Cu bicicleta în Piatra Craiului

Lucrările au fost finalizate la începutul lui 2015, după aproape doi ani de muncă, în cadrul proiectului coordonat de WWF “Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Lucrările au inclus verificarea, testarea, curăţarea drumurilor şi potecilor existente, selecţia drumurilor şi potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turişti, aplicarea marcajelor (roşu şi albastru, bandă, cruce şi triunghi), înregistrarea track-urilor GPS, realizarea hărţilor şi a panourilor informative şi a săgeţilor indicatoare.

cycling-655565_1280Citeste si: Pe bicicletă. Cum te ferești de câinii agresivi

Drept urmare, există un număr de 32 de trasee – cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri – Dealul Ciorilor) şi cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighişoara – Platoul cu stejari seculari Breite) – şi 70 de panouri informative amplasate în localităţi traversate de trasee şi în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 metri – Dealul Birom) şi a diversităţii opţiunilor, acestea pot fi parcurse de turişti, inclusiv familii cu copii, fără echipament complex şi fără o pregătire sportivă specială, dar există şi circuite dedicate celor care îşi doresc mai mult şi au o condiţie fizică mai bună.

mountain-bike-744454_1280Citeste si: Trasee pentru bicicletă pe Valea Prahovei. Azuga

Deşi există zone mai dificil de parcurs, peisajul din această regiune este unul dintre motivele pentru care turiştii care se aventurează pe traseele de bicicletă şi drumeţie le pot parcurge până la capăt.

Construirea acestei reţele de trasee a avut ca scop principal acela de a-i aduce pe oamenii din oraşele aglomerate şi prăfuite în natură, într-o zonă unică – cel puţin la nivel european din punct de vedere al bogăţiei naturale şi al sursei hranei sănătoase.

Citeste si: Munții Măcinului, pe bicicletă

De asemenea, reţeaua de trasee are o foarte importantă miză socio-economică – reprezintă un “produs” în jurul căruia localnicii îşi pot dezvolta o ofertă de turism rural, ca sursă suplimentară şi, în multe cazuri, necesară de venit. În felul acesta, ei vor avea o motivaţie mai puternică pentru a proteja biodiversitatea şi a păstra practicile şi tradiţiile agricole şi culinare, într-un context economic şi politic din ce în ce mai dificil pentru micii producători.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii