http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Patria zimbrilor din Padurea Tarcului

Trebuie sa stii!

Pădurea Ţarcului din Munții Țarcu, din judeţul Caraş-Severin, considerată una dintre cele mai sălbătice teritorii din Europa: În plus suprafața neatinsă de mâna omului este foarte mare. Așa se face că padurea Țarcului a devenit patria zimbrilor.

WWF România împreună cu parteneri locali (Primăria Armeniş), naţionali şi internaţionali au demarat un proiect amplu care are ca scop reintroducerea zimbrului în Munţii Ţarcului, de unde această specie a dispărut în urmă cu 200 de ani. În prezent rezervația de zimbri din Padurea Țarcului are 17 exemplare de zimbru care au fost aduse din diverse centre de reproducţie şi grădini zoologice din Europa.

Zimbrul european este una dintre cele cele mai emblematice specii pentru fenomenul de resălbăticire a speciilor în declin la nivel european. Toată acțiunea a fost posibilă datorită faptului că Munții Țarcului fac pate din zona de arii protejate Natura 2000.

Rețeaua Natura 2000 reprezintă o reţea de arii protejate, constituită la nivel european pe baze ştiinţifice, care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar protejate prin legislaţia europeană în vederea garantării menţinerii acestora pe termen lung.

WWF România şi Rewilding Europe au pregătit un plan de 10 ani pentru reintroducerea speciei zimbru, cu un obiectiv clar de a crea o populaţie de mai mult de 500 de exemplare libere în Carpaţii Merididionali şi un obiectiv pe termen lung (25 de ani) de a stabili o meta-populaţie de peste 1000 de zimbri, care va deveni cea mai mare populaţie din lume.

Rezervații de zimbrii în România

În România, zimbrii recuceresc pădurile în Rezervația Dragoș-Vodă de la Vânători Neamț, în Rezervația Neagră de la Bucșani, Dâmbovița (care este și cea mai mare rezervație din România ca număr de exemplare ), în rezervația Valea zimbrilor din Vama Buzăului, Brașov, la Hațeg – Slivuț Acestor zimbri care trăiesc în libertate și se adaugă alte câteva exemplare care din grădini zoologice.

Zimbrii au fost re-introduși în România în anul 1958, când primele două exemplare de animale au fost aduse din Polonia și ținute în rezervațiea din Hațeg. Dar ideea zimbrilor în libertate, pe teritoriul României, a prins cu adevărat contur abia după 1989, când Banca Europeană a susținut cu fonduri acest demers.

zimbru

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Are în medie 2,9 – 3 metri lungime și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 la 920 kg. Zimbrul europeane ste mai înalt dar mai suplu decât ruda sa apropiată bizonul american. De asemenea are păr mai scurt decât acesta.

Zimbrii sunt pe cale de dispariție. În Europa de Vest, zimbrii au dispărut încă din secolul al XI-lea, mai puțin în Ardennes unde au rezistat până în secolul al XIV-lea. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762, iar din Transilvania în 1790. În estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni și țarilor ruși. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor în anii 1500. Ultimul zimbru în sălbăticie a fost ucis în Polonia în 1919, iar din lume în 1927, în Caucaz.
În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind uciși de braconieri după Primul Război Mondial.

În 2000, specia număra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetică limitată, fiind foarte vulnerabili la boli și este greu de spus dacă specia a fost cu adevărat salvată de la dispariție.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii