http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Parcul fosilelor sau Plaiul Hoților

Alegerea Editorului Masivul Bucegi

Plaiul Hoților sau Punctul fosilifer Plaiul Hoților este o rezervație naturală de tip paleontologic aflată în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al orașului Sinaia, în partea de sud-vest a acestui oraș, lângă drumul național DN71 ce leagă județul Prahova de județul Dâmbovița.

Parcul fosilelor sau Plaiul Hoților (2)Citeste si: Harta Traseelor Montane in Masivul Bucegi

Rezervația este situată la 1.100 de metri altitudine și se întinde pe o suprafață de aproximativ șase hectare pe o culme în prelungirea Munților Păduchiosul și este inclusă în Parcul Natural Bucegi. Plaiul Hoților a fost declarată arie protejată în martie 2000 și reprezintă o zonă de abrupturi calcaroase, cu formațiuni de flișuri cretacice stratificate, alcătuite din roci argilo-marnoase de culoare cenușiu-gălbui, marne tari și conglomerate tilloide.

Citeste si: Harta Munților Postăvarul

Principalul obiectiv ocrotit în cadrul acestei rezervații este reprezentat de blocurile mari de calcar de Stamberg în care au fost determinate peste 250 de specii de fosile ale unor organisme ce trăiau acum zeci de mii de ani în acest areal, ceea ce face din această arie protejată una dintre cele mai importante rezervații din Parcul Național Bucegi. Între speciile de fosile determinate se numără 80 de specii de bivalve (moluște), 60 de specii de gasteropode precum și specii de decapode (crustacee), cefalopode, branhiopode, corali, hidrozoare și spongieri.

Parcul fosilelor sau Plaiul Hoților (1)Rocile din Plaiul Hoților păstrează, de asemenea, numeroase fosilele vegetale ce se amestecă printre fosilele de origine animală, alcătuind un areal unic prin bogăția datelor oferite cercetătorilor. Pot fi observate astfel, în cadrul formațiunilor cretacice, roci argilo-marnoase, de culoare cenușiu-gălbui, acoperite de marne tari, de cărbuni de pământ și de conglomerate tilloide. De asemenea, pot fi observate șisturi marno-argiloase cu inserții de calcit, cu bogate depozite de faună fosilă, precum și cu depozite de resturi fosile de plante.

Vezi harta Masivului Bucegi (click pe hartă pentru o imagine mare)

harta bucegi bunCiteste si: Trasee de munte cu punct central cabana Caraiman

Locul fosilifer Plaiul Hoților rămâne un obiectiv turistic deosebit, din Valea Prahovei, atât din punct de vedere paleontologic, cât și peisagistic. Este deschis turiștilor fără taxă de vizitare și fără condiții de campare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii