http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Pădurile virgine, comoara verde a României

BLOG Trebuie sa stii!

Oficial, România are încă circa 250 de mii de hectare de păduri virgine, dar nici o lege care să le apere de drujbe, topoare și tăieri ilegale. Minunăția unei păduri virgine este unică, iar România are șansa de a avea ultimele insule de păduri neatinse din Europa, cu excepția teritoriloor rusești.

pădurile virgine (5)Ce înseamnă păduri virgine? Conform definiției pădure virgină înseamnă o suprafață de pădure de cel puțin 50 de hectare, bine delimitată care evoluează, trăiește și moare fără intervenția omului. În pădurea virgină sunt cioturi de copaci prăbușiți, nu sunt poteci sau drumuri și nici zone de pășune pentru animale, nu sunt arbori tăiaţi, care se regenerează natural: Pădurea virgină are arbori de toate vârstele, de la cei seculari care uneori trec de 500 de ani la puiet, are uscături și lemn puterzit, acesta din urmă fiind vital pentru ecosistemul natural și echilibrul acestuia. Pădurea virgină este cea în care pădurarul nu a călcat niciodată. Pădurea virgină are nevoie de o suprafață de cel puțin 50 de hectare pentru ca ecosistemul complet să se poată dezvolta, de la bacterii la vârful lanțului trofic.  Pădurea virgină trebuie să aibă limite şi obstacole naturale: pâraie, creste, culmi care să o încadreze și să o delimiteze. În general, pădurile virgine din România sunt greu de protejat. Sunt greu și de identificat fiind prezente pe suprafețe de 50-150 de hectare dar foarte dispersat.

Citeste si: Câți copaci sunt pe Terra? Cum stă România?

Dincolo de reguli și teorie în pădurile virgine sunt molizi care ating 60 de metri înălțime, fagi ce depășesc 45 de metri, goruni seculari și o întreagă lume de insecte și animale mici și mari.

pădurile virgine (2)Pădurea virgină este o poveste! O poveste fantastică pe care dealurile și poalele munților Carpați ne-o spun. În prezent, 65 la sută din pădurile virgine ale Europei se află în județul Caraș-Severin. Activiștii ecologiști doresc ca aceste păduri să devină unul dintre principalii piloni ai păstrării biodiversității acestei regiuni europene, iar singurul mod în care să poată fi exploatate din punct de vedere economic ar fi, în opinia lor, turismul durabil. Deja există mulți turiști din țările occidentale ale Uniunii Europene care vin în zona Banatului Montan pentru a vedea această minune a naturii. Există evaluări ale experților care afirmă că vârsta minimă a pădurilor virgine de fag este de 450 de ani.

Citeste si: Bătrânul alb din Parcul Hășmaș

Pe lângă pădurile virgine de fag, Rezervația Naturală Izvoarele Nerei mai include și păduri dacice de stejar. Ele au fost denumite astfel deoarece există specialiști în domeniul biodi­versității care spun că aspectul acestor păduri de stejar nu s-a schimbat prea mult din vremea când asupra acestui teritoriu domnea regele Decebal. În zonă mai există și păduri de carpen și de tei. În zona rezervației trăiesc urși bruni, lupi cenușii, râși, pisici sălbatice, vidre, vulturi albi sau lăstuni de stâncă. Rezervația Naturală Izvoarele Nerei este inclusă într-o arie protejată mai largă, Parcul Natural Semenic – Cheile Carașului.

pădurile virgine (3)Vești bune pentru pădurile virgine!

Autoritățile române și societatea civilă au demarat la începutul lunii septembrie 2015 ultimele demersuri necesare pentru includerea celei mai mari păduri virgine din Europa în patrimoniul mondial al umanității. Este vorba de pădurile virgine de fag din Rezervația Naturală Izvoarele Nerei, care are o suprafață de peste 5.000 de hectare.

Citeste si: Bradul ciobanului cu 10 mioare de la Gura Râului

În prezent, acest loc unic din Europa se află pe lista de propuneri pentru intrarea în patrimoniul UNESCO. În prezent se fac delimitări și cartografieri pentru delimitarea exactă a suprafețelor care vor fi incluse în patrimoniul mondial al umanității.

România are șansa de a deține un adevărat tezaur: cele mai întinse şi mai bine conservate păduri virgine din Europa temperată. Acestea sunt şi cele mai importante păduri din zona temperată din întreaga lume, din punct de vedere biologic. Cu totul este vorba despre circa 300.000 de hectare de păduri virgine, adică vreo 5% din întreaga suprafaţă a fondului forestier, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice. De protecție beneficiază doar circa 15% din pădurile virgine, mari suprafețe de păduri neatinse sunt în Apuseni, în zona Cibinului şi în Maramureş (Strâmbu Băiuţ şi Tăuţii Măgheruş).

pădurile virgine (6)Cele mai multe păduri virgine se găsesc la munte, de la 600 la 1.400 de metri altitudine, dar şi pe lângă marile râuri, dar și pe coasta Mării Negre şi în Deltă. Studiul ICAS mai arată că multe dintre păduri virgine pe care le deţinem sunt unicate în Europa: de pildă făgetele din bazinul Nerei, amestecurile de brad-fag de la Sinaia, amestecurile de fag-brad-molid din Bucovina, codrul secular Slătioara, gorunetele din Munţii Zarandului (Bârzava), gorunetele de pe Cozia, cembretele din Retezat, o parte a pădurii Letea și enumerarea poate continua.

pădurile virgine (4)

Citeste si: Cheile Nerei sau cum a adunat Dumnezeu toate minunile la un loc

În aceste păduri sunt arbori multiseculari – gigant, cum sunt molizi de până la 60 de metri, brazi de până la 55 de metri, fagi ce depăşesc 45 de metri şi goruni care trec de 40 de metri. Chiar şi după moarte, aceşti „giganţi” rămân mai multe decenii în ecosistem, îngrăşând pământul şi antrenând instalarea unei întregi cohorte de întregi de vieţuitoare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii