http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Orga de piatră de la Limpedea

Alegerea Editorului BLOG Trebuie sa stii!

Coloanele de la Limpedea numite și orga de piatră sunt formațiuni geologice excepționale parte a unei rezervații naturale geologice și monument al naturii. Orga de piatră este un zid de stâncă vulcanică înalt de circa 100 de metri, format din sute de coloane de piatră, paralelipipedice. Coloanele au o înălțime de 15 metri, iar circumferința lor depășește un metru.

Limpedea (3)
Rezervația se află în parte de nord a orașului Baia Mare, cartierul Ferneziu, la capătul străzii Barajului, colț cu strada Luncii, spre Lacul Firiza. Accesul spre rezervație se face de pe DN18 (confluența Firizei cu Sasarul), din partea estică a municipiului Baia Mare, se urmează drumul spre nord, pe Valea Firizei, prin cartierul Ferneziu, circa patru kilometri.

Citeste si: Piramidele din Valea Stăncioiului, rezervația geologică

Rezervația se întinde pe o suprafață de trei hectare, la o altitudine medie de 300 metri. Stâncăria are mici terase pe care s-au format petece de vegetație ierboasă, astfel că locul duce cu gândul la perioada preistorică, când toată natura era sălbatică, neatinsă de om.

Limpedea (2)

Vederea dinspre coloanele de piatra

În arealul său se află roci metamorfice de andezit și dacite piroxenice, constituite din felspați — minerale de silicați de potasiu, sodiu și calciu, de tip dom de lavă — în care, în partea centrală, apar coloanele paralelipipedice, ca rezultat al răcirii lavelor. Pe fisurile de răcire apar filonașe de calcit scalenoedric, cu geode și zeoliți.

Coloanele de la Limpedea au fost cândva carieră de andezit, locul fiind căutat astăzi de alpiniști, aici fiind organizate trasee cu grad de dificultate ridicat.  

Coloanele de la Limpedea rămâne un interesant obiectiv turistic al orașului Baia Mare. În vecinătatea rezervației se află mai multe obiective de interes turistic: lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale printre care Centrul istoric, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Turnul Ștefan, sau Rezervația naturală Tăul lui Dumitru.

Sursa foto: peterlengyel

Comentarii

comentarii