Îmbrăcămintea pentru munte trebuie să fie ușoară și să aibă proprietăți termoizolante, să fie lejeră și ofere confort. Nu în ultimul rând hainele de muntetrebuie să fie colorate. Este o măsură de siguranță evidentă pentru că o ținută colorată te scoate în evidență și dte face ușor identificabil.
Care sunt obiectele de îmbrăcăminte indispensabile pe munte?
→ Tricourile cu mânecă lungă din materialele sintetice, gen polartec, cu mare capacitate de absorbție, potejează împotriva zgârieturilor și a radiațiilor ultraviolete intense pe munte, în orice anotimp.
→ O eșarfa la gât protejează împotriva arsurilor solare, umezealii și frigului.
→ Pălăria sau căciula după caz apără de soare și vânt sau frig.
→ Ochelarii de soare sunt și ei indispensabili e munte tot datorită radiațiilor ultraviolete intense la altitudine (radiațiile ultraviolete la care este expus ochiul este prima cauză a apariției precoce a cataractei).
→ Haine călduroase, indiferent de anotimp. Senzația de frig nu este doar efectul temperaturilor scăzute pe munte ci și unul din efectele oboselii și expunerii la soare.
→ Ciorapii tehnici sunt special concepuți pentru a fi purtați în bocanci. Șosete tehnice, funcționale și foarte călduroase sunt concepute pentru condiții extreme. Datorită fibrelor speciale, transpirația este rapid îndepărtată. În plus, fibrele se adaptează la orice temperaturi exterioare și previn și picioarele înghețate și pe cele fierbinți. Ciorapii tehnici au zone de întăritură care le mărește rezistentă la uzură și oferă durabilitate. Zonele de contact cele mai solicitate, călcâiul și vârful degetelor, sunt întărite, pentru a oferi protecție și confort în timpul mersului.
→ Mănușile fac și ele parte din achipamentul obligatoriu pe munte și au cel puțin două roluri. Acela de a menține calde mânile și de a proteja la contactul cu rocă/bețele/pioletul.
→ Bocancii trebuiesc procurați numai de la magazine specializate în turism montan. Trebuie să fie ușori, fiabili, impermeabili, cu aderență bună pe sol, vegetație și rocă, suficient de înalți pentru a proteja gleznele de impactul lateral cu stânci, gulerați ca să nu pemită pătrunderea resturilor vegetale care pot produce rosături. Un bocanc bun (ideal) nu se udă la rouă/brumă dimineții sau traversarea unor zone cu zăpada moale ori la reprizele de ploaie.
→ Hanoracele și pantaloni lungi, subțiri, elastici, cu un croi special care permite mișcarea firească și comodă a piciorului sunt esențiale și fac parte din echipamentul bun pentru munte. Evident grosimea lor trebuie adaptată la sezon.
Sursa foto: pixabay.com