http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

O provocare – cele mai frumoase trasee de munte din lume (I)

Muntii lumii

Montaniarzii adevărați, adică oamenii pentru care munte este patimă, este scop și mijloc, oamenii care simt muntele, care înțeleg și care știu să vadă și să audă muntele, iubesc cu toată inima lor Carpații, dar nu încetează să viseze la crestele de aiurea din lumea asta mare (da, este o lume mare, tehnica modernă ne dă doar iluzia că-i mică).

Citeste si: Cele sapte varfuri ale lumii

Pentru visele tale și pentru planurile bune de făcut de acum încolo afla câteva din cele mai frumoase trasee de munte din lume. Unele dintre ele aproape, altele departe, dar toate posibile (de dragul muntelui și în numele lui se pot întâmpla minuni).

Toate aceste trasee, pe drept cuvânt cele mai frumoase trasee de munte din lume, au fost descrise, comentate și lăudate de unul dintre cei care merită fără rezerve titlul de montaniard: ziaristul Pețer Potterfield, care a parcurs mai mult de 16.000 de kilometri pe șase continente pentru a face acest top ale celor mai frumoase trasee din lume.

Traseele pe care acesta le propune includ Patagonia, Tasmania, Newfoundland sau Petra, iar acestea sunt incluse în cartea Classic Hikes of the World, potrivit Național Geographic.

cele mai frumoase trasee de munte din lume (7)
Kungsleden, Suedia – Traseul este cuprins între satele Abisko și Nikkaluokta. Excursia durează între trei și cinci zile. În general, europenii preferă să facă acest traseu în luna august, atunci când sunt în vacanță. Dacă vrei că excursia să fie deosebită, o poți face și în septembrie, pentru că astfel vei profită de liniște și de singurătate.

Traseul Kungsleden are o zonă de 160 de kilometri inclusă în cercul polar arctic, lungimea să totală fiind de 443 kilometri. Vei face o incursiune în ultima mare regiune sălbatică din vestul Europei, unde vei întâlni păduri de mesteceni, tundră și ghețari impunători. Trasel continuă până aproape de cel mai înalt munte al Suediei, Kebnekaise (2.113 metri).

cele mai frumoase trasee de munte din lume (1)
Traseul este presărat cu refugii, la distanțe optime și în locuri foarte bine alese. Podurile suspendate de pe traseu oferă momente extreme, fără nici un pericol și bucuria unor momente unice având sub picioare unele dintre cele mai mari și mai năvalnice râuri ale Europei.

Traseul poate fi făcut în orice direcție, însă se recomanda să fie efectuat de la nord la sud, pentru a avea soarele în față.

Citeste si: Aconcagua – colosul Americii

Grand Canyon, Arizona. O excursie dus-întors la Marele Canion implică un drum de aproximativ 71 de kilometri, având o durată de patru-șase zile. În general, această excursie se face în septembrie-octombrie sau aprilie-mai, așa că dacă vrei să contempli în liniște locurile o poți face în lunile martie sau noiembrie.

cele mai frumoase trasee de munte din lume (5)
O călătorie în zonă Marelui Canion este o experiență care te va împăca cu tine și care te va face să vezi totul, altfel. E un fel d elecție despre nemurire. O să vezi multiplele straturi ale Platoului Colorado, calcarul de Kaibab și compelxul Vishnu.

Traseul, unul dintre cele mai frumoase trasee de munte din lume pornește de la South Rim până ajungi pe drumul South Kaibab, urmând traversarea râului Colorado pe Podul Negru până ajungi la tabără Bright Angel. Drumul urcă prin centrul Grand Canyon până la Cottonwood Câmp și apoi până la North Rim. Pe drumul de întoarcere, traversează răul Colorado pe Podul de Argint (Silver Bridge) și urcă pe South Rim prin Indian Garden și drumul Bright Angel.

cele mai frumoase trasee de munte din lume (5)
Tabără de Bază din Everest, Nepal. Everestul este doar pentru cei cu adevărat pregătiți, dar orice om d emunte antrenat poate ajunge la poala lui. Tabără de Bază din Everest, Nepal este un drum pe care orice om de munte, bine pregătit, bine echipat îl poate face. Drumul este cuprins între Lukla și Everest Base Câmp și are 112 kilometri dus-întors. Se parcurge în 16 zile. În perioadă dinanintea musonului (martie sau aprilie) spectacolul naturii este fără egal. Coastele sunt pline de bujorii de munte înfloriți (foarte asemănători cu cei din Făgăraș), dar după muson (noiembrie), când vreme este mult mai uscată perisajul se schimbă și are deseori aspect selenar.

Citeste si: Mauna Kea, muntele de 10.000 de metri

Evident că traseul se face în grup cu ghizi locali. Experiența este unică și prețioasă pentru cel care iubește muntele și o mare victorie personală. Călătorind prin districtul Khumbu din Nepal vei vedea cele mai înalte vârfuri montane de pe Pământ (Everest, Lhotse și Lhotse Sar) și zeci de alți munți din Himalaya.

cele mai frumoase trasee de munte din lume (3)
Cea mai frumoasă priveliște este cea din satul Tengboche, aflat la o altitudine de 3.867 de metri. Această călătorie își oferă o interacțiune complexă cu secvențe inedite ale culturii budiste.

Citeste si: O provocare – cele mai frumoase trasee de munte din lume (III)

Este indicat să mergi încet, pentru a te obișnui cu schimbarea de altitudine. Perioadele de oprire te vor face să savurezi experiență și să cunoști o cultură nouă.

Citeste si: O provocare – cele mai frumoase trasee de munte din lume (I)

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii