http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Mont Blanc, imortalizat in cea mai mare fotografie panoramica

Muntii lumii

O echipă internaţională condusă de fotograful italian Filipo Blengini a publicat în urmă cu câteva zile cea mai mare fotografie panoramică care a fost realizate vreodată cu masivul Mont Blanc. Mont Blanc nu a fost ales întâmplător, el fiind cel mai înalt munte din Europa şi al 11-lea din lume.

Imaginea panoramică are 365 de gigapixeli şi este formată din 70.000 de instantanee individuale care au fost lipite cu ajutorul unui program de calculator. Realizarea fotografiilor a însumat 35 de ore. Filippo Blengini susţine că muntele în sine a inspirat proiectul in2white: “Am vrut să îl înfăţişăm aşa cum apare în faţa ochilor noştri: mare, frumos, măreț, impunător și să surprindem exaltarea pură pe care o transmite. Am fost suficient de curajoşi, nebuni şi ambiţioşi pentru a concepe o imagine panoramică uriaşă care să surprindă fiecare detaliu al muntelui”.

Cea mai mare fotografie făcută vreodată cu masivul Mont Blanc poate fi vazută aici.

Cei cinci oameni din echipă au petrecut două săptămâni, la sfârşitul anului 2014, la o altitudine de 3.500 de metri, îndurând temperaturi de sub 10 grade Celsius. Pentru cele 70.000 de fotografii au fost folosite aparate Canon EF 400mm f/2.8 II IS şi Canon 70D DSLR, un teleobiectiv Canon Extender 2X III şi o instalaţie robotizată.

mont blanc (1)În viitorul apropiat două noi imagini panoramice, realizate din unghiuri diferite vor fi adăugate pe in2white.

Prelucrarea volumului uriaş de informaţie (46 de terabiti) a durat două luni, iar imaginea rezultată este echivalentă cu cea a unui teren de fotbal, dacă ar fi imprimată la o rezoluţie de 300dpi.

Cu piscuri de aproape 5.000 de metri şi vânt care atinge 95 de kilometri pe oră, nu este surprinzător că Mont Blanc este periculos și fascinant în egală măsură.

Imaginea realizată de echipa italianului Filipo Blengini este cu 45 de gigapixeli mai mare decât cea a Londrei, deţinătoarea recordului, realizată în 2013 (320 megapixeli). NASA deţine de asemenea o imagine a Lunii de 681 de megapixeli, însă aceasta a fost realizată în spaţiu de Lunar Reconnaissance Orbiter.

Mont Blanc (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco), cunoscut și sub denumirea La Dame Blanche (“Doamna Albă”) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810 m, dar variază de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice. Cel mai înalt vârf din Europa este însă Elbrus din Munții Caucaz (Rusia), cu o înălțime de 5.642 m.

Muntele se află la granița dintre regiunile Haute-Savoie (Franța) și Valle d’Aosta (Italia). Localizarea vârfului este un subiect de controversă între cele două țări, fiecare plasându-l pe hartă între granițele sale. În urma unei convenții semnată la Torino în 1861, între Franța și Regatul Sardiniei, granița a fost fixată în cel mai înalt punct al masivului, dar deseori hărțile franceze nu sunt de acord cu această soluție.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii

comentarii