Peştera Tăuşoare din Munţii Rodnei nu este nici pe departe la fel de cunoscută precum alte minuni naturale din ţară. Aceasta însă merită din plin vizitată. Peșterea este o povocare în condițiile în care străbaterea galeriilor este dificilă și foarte dificilă și impune un echipament adecvat și obligativitatea semnării unei declarații pe proprie răspundere.
Dar, merită să ajungi la Peştera Tăuşoare, dacă nu pentru frumusețile peșterii sau pentru coloniile uriașe de lilieci, atunci pentru misterele Peșterii Tăușoare.
Peştera Tăuşoare este situată în sud-vestul Munţilor Rodnei, la o altitudine de aproape 1000 de metri. Aceasta a fost descoperită în urmă cu jumătate de secol, mai exact în anul 1955, de către învăţătorul Leon Bârte.
Peștera Tăușoare adăposteşte „mirabilit-ul” (un mineral) unic în peşterile din România şi prezent în doar câteva peşteri din lume. De asemenea, aici se află cea mai mare concentrare de formațiuni de ghips din țară.
Citeste si: Peștera Tăușoare. Cea mai lungă peșteră din Carpații Orientali
În galeriile peşterii găsim „Bilele de Tăuşoare”, sfere de calcar care reprezintă un fenomen unic în peşterile lumii li a căror cale de formare nu a putut fi explicată. Poți încerca să te teleportezi. Nu știu unde, dar sunt foarte mulți pasionaţi de fenomene paranormale convinşi că bilele de Tăuşoare permit teleportarea.
Peștera a primit statutul de rezervaţie ştiinţifică datorită multitudinii elementelor cu ocurenţa rară în peşterile României sau cu carcater de unicat. Un motiv în plus este acela că peștera are cea mai mare lungime a galeriilor din Carpaţii Orientali, care se întind pe aproximativ 17.000 de metri.
Citeste si: Misterele Carpaților și câteva recorduri
Cei care pătrund în peșteră vor fi salutați de cîteva mii de lilieci din patru specii diferite. Momentul este impresionant. Am vrut să spun apocaliptic, dar …
Peştera Tăuşoare este singura din Carpaţii Orientali în care au fost găsite fosile de faună glaciară din specia „urs de peşteră”.
Peștera este un test pentru rezistența fizică și psihică. Dacă unele galerii îţi dau impresia că eşti pe holurile unei clădiri, altele se micşorează şi se strâmtează atât de mult încât eşti nevoită să se târăşti ca-n tranşee pentru a înainta. Peștera a inspirat o carte cu povestiri fantastice, despre care se spune că descrie fenomenele paranormale întâlnite în peşteră.
Citeste si: Polovragi, peștera lui Zamolxe
Harta geologică a lumii va fi rescrisă, iar printre monumentele naturii care vor fi luate în considerare se află și Peștera Tăușoare din România. Studiile efectuate aici au demonstrat cât de importantă este această peșteră la nivel național și internațional, din punct de vedere științific. Peștera Tăușoare din Munții Rodnei face parte dintr-un proiect unic în lume: descoperirea caracteristicilor ultimului interglaciar, ce s-a petrecut acum 125.000 de ani.
Sursa foto: wikipedia.org