http://www.easylight.ro/

Locul unde poti afla informatii utile despre traseele din munti, poti descoperi fauna, vegetatia si, nu in ultimul rand, comorile ascunse ale Romaniei.

Lacul Gâlcescu, cel mai mare lac glaciar din Parâng

Carpatii Meridionali Munții Șureanu-Parâng-Lotrului Slider Homepage TRASEE

Lacul Gâlcescu este cel mai mare lac glaciar din Parâng și este situat în mijlocul masivului Parâng, la nord-est de vârful Parângul Mare într-o căldare glaciară deosebită prin varietatea florei și rocilor glaciare. Lacul Gâlcescu, modelat în granițe și granodiorite, este cel mai complex, format din mai multe trepte delimitate de rupturi de pantă.

Lacul Gâlcescu, denumit uneori Câlcescu din Munții Parâng, este un lac glaciar aflat într-o cuvetă de eroziune glaciară. Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică) și a fost înființată încă din 1932.Din lac izvorăște râul Lotru.

Citeste si: Cascada Lotrișorului, singura cascadă artificială din România

Căldarea Dracului, unică în sălbăticia ei, se află pe cea mai înaltă treaptă din acest circ, sub vârful Setea Mare, adăpostind în partea de jos trei ochiuri de apa, între care lacul Păsării este cel mai mare de la acest etaj. Ceva mai jos și spre est se află căldarea lui Vidal, în care sclipește oglindă de apa a lacurilor Vidal și Pencu, iar pe ultima treaptă se află căldarea Gâlcescu, marginită cu tufe de jnepeni, care adăpostește lacul cu același nume și care e cea mai întinsă suprafață de apă din Parâng.

Lacul Gâlcescu se află la o altitudine de 1925 metri, are o suprafață de 31.260 mp, cu o adâncime maximă de 9,3 m. Este cel mai mare lac glaciar din masivul Parâng.

Cum ajungi la lacul Gâlcescu?

Traseul cel mai indicat este din Novaci, pe drumul național 67C, Transalpina, spre Râncă (18 Km). Acest drum face legătură Novaci-Obârșia Lotrului-Sebeș Albă. Pe acest drum la circa 10 kilometri de stațiunea Râncă, după treci de vârful Păpușă, începe traseul turistic marcat cu bandă roșie. Traseul este refăcut și nu prezintă probleme de marcaj. O variantă merge drept înainte și ajunge la Parangu Mare, iar cealaltă variantă duce spre dreaptă și coboară în căldarea lacurilor și ajunge în final la lacul Gâlcescu. În dreaptă este Cărbunele cu o potecă de urcare și o cruce în vârf și în stânga un colos rotofei numit Mohorul. După ce urci Cărbunele urmează o cale lungă care duce până în față Mohorului, iar după ce veți trece și ultimul vârf urmează o creastă mai lină. Complexul glaciar se vede perfect de pe creastă, cu un lac mai mic care se varsă în marele Galcescu printr-un pârâiaș și alte lacuri mici.

Traseul este destul de dificil, iar lacul nu este chiar accesibil și ușor de vizitat, așa că veniți pregătiti.

Pe lângă acest traseu mai există încă alte patru trasee turistice ce pot fi realizate de turiștii pasionați cu rezistență. Există o bază de salvamont în Novaci-Râncă petnru cazuri de urgență. Traseele sunt marcate corespunzător și unele dintre ele sunt practicabile și cu mașină.

Citeste si: Rânca, orașul din vârful muntelui

Lacul Gâlcescu se ivește chiar la marginea celei mai bătute poteci turistice care străbate muntele. Într-o vale imensă, după șase ore de mers prin abruptul Parâng, cu plecare din Râncă, se află Lacul Gâlcescu și aproape alte zece lacuri mai mici. Râncă-Galcescu: 6-7 ore. 

Citeste si: Munții Parâng. Lacuri glaciare, cabane și Transalpina

Alte trasee spre lacul Gâlcescu

Din partea de Nord dinspre Obârșia Lotrului. De la obârșie continuați drumul pe lângă firul râului Lotru în sensul invers curgerii sale, până la podul Ștefanu, aflat în amonte de obârșie. De acolo începe traseul turistic prin pădure pe lângă firul apei. Traseul este marcat cu cruce roșie.
Obârșia Lotrului-Galcescu: 3-4 ore.

Din partea de vest dinspre orașul Petroșani. Din Petroșani se urcă spre vest pe drumul către cabană Rusu circa șase kilometri. De aici ai varianta telescaunului până la stațiunea Rusu sau pe jos aproximativ o ora jumătate-două. În continuare traseul este marcat cu bandă roșie și urcă pe Parangu Mare, iar în continuare în vârful Piatră Tăiată, traseul se ramifica. O variantă este drept înainte și ajunge în drumul național 67C, respectiv zonă turistică Râncă. Cealaltă variantă spre stânga coboară în căldarea lacurilor și ajunge la lacul Galcescu.
Rusu-Galcesu: 8-9 ore. 

Sursa foto

 

 

Comentarii

comentarii